Namjera vlasti Unsko sanskog kantona da otvore migrantski kamp u u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca,  u blizini srpskih sela, izazvala je pravu političku buru, na svim nivoima, od lokalnog do državnog.

Tako su se, mada zvuči nevjerovatno, čak i Milorad Dodik i Dragan Mektić, kad je Medeno Polje u pitanju, našli na istoj strani fronta.

Lokalno stanovništvo prijeti blokadom magistrale i masovnim iseljavanjem i poručuju da će, ako se migranti zapute ka Medenom Polju, “životima braniti svoja sela”. Protestuju i udruženja za zaštitu prava Srba u Federaciji, pa i Milorad Dodik lično, s porukom da bi “premještanje migranata u Medeno polje bila isključivo politička stvar” i da to “ne dolazi u obzir”.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić je takođe protiv otvaranja kampa za migrante u Medenom Polju, ali iz sasvim drugih razloga – zato što je napuštena stočna farma, u kojoj bi kamp bio smješten, privatna imovina bihaćkog biznismena Halila Bajramovića, a iz EU su jasno poručili da neće ulagati novac evropskih poreskih obveznika u adaptaciju privatnih objekata.

– Nije u Briselu niko lud da daje pare privatnicima  – rekao je nedavno, u svom stilu, Dragan Mektić.

Ni gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, kojem je najviše u interesu da se prije zime oslobodi pritiska oko 5.000 neželjenih gostiju, nije za njihovo preseljenje u Medeno Polje i navija da se novi kamp otvori u selu Lipa na granici Bihaća i Petrovca.

Tako ispada da dolazak migranata u Medeno Polje, ustvari, gura samo Vlada Unsko-sanskog kantona. Neki poznavaocvi prilika tvrde da je ova vlada “nagodna” Bajramoviću, koji farmu nudi besplatno u zamjenu za njeno renoviranje, jer i ovako godinama ne zna šta bi s njom.

S druge strane, vlastima USK je stalo da migrante pošalju što dalje od Bihaća i da ih drže pod ključem.

Foto: Milkica Milojević/RAS Srbija

Nermin Kljajić

– Samo u ovoj godini MUP Unsko-sanskog kantona zabilježio je oko 200 krivičnih djela, 300 prekršaja i 600 incidenata koje su počinili migranti – rekao je nedavno ministar unutrašnjih poslova USK Nermin Kljajić.

Dodao je da bi tih pojava bilo znanto manje ako bi se migranti smjestili u Medeno Polje i bili pod posebnim nadzorom.

– Treba uspostaviti sistem kontrole, izmjestiti migrante izvan urbanog područja i ograničiti njihovu slobodu kretanja – rekao je Kljajić, te poručio da lokalno stanovništvo ne treba da se plaši, jer bi prihvatni centar u Medenom Polju, ako se uspostavi, imao jasno regulisana pravila i iz njega ne bi mogao da izlazi kad ko hoće.

U prevodu, kako kažu poznavaoci prilika, sve to znači da bi bivša farma ovaca bila ograđena i pod ključem, poput zatvora.

– Uz to, farma je tako napravljena da bi bilo lako podići visoke ograde i podijeliti Avganistance, Indijce i Pakistance u posebne paviljone, tako da oni ne mogu doći u dodir jedni s drugima. Tako bi se spriječili sukobi i tuče na nacionalnoj osnovi, koje su među njima česte – kaže izvor Srpskainfo blizak vlastima u Bihaću.

Ovakav scenario i “kućni red”, smatraju branioci ljudskih prava, više podsjeća na neke druge vrste logora, poznate iz novije istorije, nego na prihvatni centar za migrante, ili kako ih oni zovu “ljude u pokretu”.

Srpskainfo