Srbija razotkrivanje istine o genocidu nad srpskim narodom u Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata mora shvatiti kao pitanje nacionalne bezbjednosti prvog reda, izjavio je osnivač njujorškog Instituta za Holokaust i proučavanje genocida nad Srbima u Јasenovcu Beri Lituči.

– Da istina o stradanju Srba od ustaša nije sakrivana, ne bi vam se dogodile sve nesreće u ratovima devedesetih, uključujući i izgon naroda iz Hrvatske i sa Kosova. NATO se nikada ne bi usudio da bombarduje vašu zemlju da prethodno niste satanizovani u cijelom svijetu, djelimično i svojom krivicom – rekao je Lituči.

On ističe da uzroke dijela problema srpskog naroda vidi i u radu Muzeja Holokausta u Vašingtonu, koji je osnovan 1993. godine i danas je najveća institucija ovakve vrste u svijetu.

– Franjo Tuđman kao “antifašista”, posjetio ga je iste godine, dok vlasti u Beogradu jednostavno nisu uočile problem -rekao je Lituči za Večernje novosti.

Prema njegovim riječima, stradanja Srba u postavkama ovog muzeja su relativizovana i gotovo poništena, dok je iz njega krenula priča o srpskom genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Lituči je naveo da je to očigledan dokaz koliko je pitanje genocida nad Srbima u Hrvatskoj stvar srpske nacionalne bezbjednosti, te dodao da Izraelci tako tretiraju Holokaust koji su doživjeli.

On naglašava da bi srpski političari naročito u dijalogu sa zemljama nastalim poslije raspada SFRЈ moraju da insistiraju na činjenici da su nacistički režimi pobili više stotina hiljada Srba u Hrvatskoj i dijelom u BiH.

– Dok ne priznaju svoju istorijsku odgovornost, nije ni normalno da imate tople odnose – ukazao je Lituči.

On navodi da se upravo pred očima svijeta događa velika i sramna revizija istorije, u kojoj zločinac i žrtve zamjenjuju mjesta.

Ovaj univerzitetski profesor iz Bruklina prvi je u Americi 1997. godine osnovao instituciju koja se bavi stradanjima Srba u NDH. On je uspio da u Parku sjećanja na Holokaust u Njujorku postavi Spomen-kamen posvećen nastradalima u Јasenovcu, a 2019. godine i na stratištu Јadovno.

Lituči, koji je na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Frankfurtu predstavio svoje izdanje o Јasenovcu na njemačkom jeziku, napominje da je ovo prva knjiga koja govori o Јasenovcu u Njemačkoj poslije 50-tih godina.

– Ljudi koji brinu o Parku Holokausta u Frankfurtu obećali su da će naredne godine tamo podići i obilježje sa imenom koncentracionog logora Јasenovac – kaže Lituči.

SRNA/RTRS