U organizaciji Gradskog odbora Aktiva žena Ujedinjene Srpske, u Prijedoru je održana interaktivna radionica na temu “Prevencija padova i život sa osteoporozom”. O ovoj bolesti govorila je doktor Veselinka Đaković, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, koja je istakla da je to oboljenje četvrti uzrok smrtnosti u svijetu.

-S obzirom da je životni vijek produžen, biće sve više starijih ljudi, a sama bolest se javlja u starijoj životnoj dobi. S obzirom da je kvalitet života, nakon toga dosta lošiji, suština radionice bila je da se žene, koje su ciljna grupa, upoznaju sa aktivnostima u svakodnevnom životu, kao i načinu na koji treba da žive sa osteoporozom – istakla je ona i dodala da su prvi pokazatelji osteoporoze smanjenje tjelesne visine, deformacija kičmenog stuba, pogrbeljnost, te pojava iznenadnog jakog bola u leđima.

-Pokušavamo osteoporozu da približimo ženama u svakodnevnom životu, jer sa osteoporozom se živi vrlo kvalitetno, sa pravim uputstvima – rekla je doktor Đaković. Pomenuta radionica održana je povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv osteoporoze.

B.D./Kozarski