Udruženje Čast otadžbine ocjenjuje da Republika Srpska, zahvaljujući podršci lidera nekih svjetskih sila, ide krupnim koracima naprijed, što se moglo vidjeti i kroz prisustvo srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na samitu Pokreta nesvrstanih u Bakuu.

U saopštenju se ističe da je Dodik u Bakuu imao veliki broj bilateralnih susreta sa predsjednicima, potpredsjednicima i ministrima spoljnih poslova Irana, Kube, Venecuele, Indije, Turske i Egipta.

– U svim dosadašnjim krizama vlasti u BiH, kao i u ovoj sada, Republika Srpska je dokazala da može samostalno funkcionisati. Vlast Srpske treba i dalje prioritetno da se angažuje na unapređenju ekonomije zemlje i srpskom jedinstvu – ističe ovo udruženje.

Kako se približavaju lokalni izbori, tako su, smatraju u Udruženju, počela i podmetanja radi boljeg pozicioniranja.

– Apelujemo da sve parlamentarne stranke vode računa o moralnim kvalitetima kadra koji predlažu, da stanu na put raznim mutikašama i lopovima i da se što više oslanjaju na mlade, dokazane i patriotski orijentisane. Republika – Srpska se brani visokim standardom života, srpskim jedinstvom i sabornošću”,navodi se u saopštenju.

Udruženje ističe da lideri konzervativne bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović, Šefik Džeferović i, kako se navodi, “njihovi vazali” Željko Komšić, Mirko Šarović, Branislav Borenović i Dragan Mektić otvoreno i svakodnevno etiketiraju Dodika kao glavnog krivca što nije formirana vlast na nivou BiH i optužuju ga da je izvor blokade i opstrukcije.

– Nezaobilazne su i optužbe na Srbiju zbog, navodnog, miješanja u unutrašnje stvari kvazidržave BiH i na “maligni” uticaj Ruske Federacije na Republiku Srpsku. Svakodnevni su pozivi i vapaji Americi, Engleskoj i EU da prema Srbima pojačaju uticaj jer svako oklijevanje, po njima, ohrabruje retrogradne snage koje ne misle dobro BiH – napominju iz ovog udruženja.

Udruženje smatra da najveću opasnost za dejtonsku BiH predstavlja mržnja i licemerje Izetbegovićeve politike prema Srbima i Republici Srpskoj.

U saopštenju se naglašava da Izetbegović ruši dejtonsku BiH i sprečava formiranje vlasti na nivou BiH, ucjenom Srba sa ulaskom BiH u NATO pakt, što Srbi nikada neće prihvatiti.

– Prošlo je više od godinu dana od izbora, a još nije sprovedena izborna volja naroda. Šarović, srpski ministar trgovine u tehničkom mandatu, predlaže da budu iskorištene sve metode za formiranje vlasti na nivou BiH, ako je potrebno, da se promijene izborni rezultati – navodi ovo Udruženje.

U saopštenju se navodi da, umjesto da srpski ministri napuste sadašnje funkcije i prisile Izetbegovića na formiranje vlasti na nivou BiH, dodvoravanje srpskih ministara sarajevskoj čaršiji vodi direktno u izdaju i kriminal.

Iz Časti otadžbine podsjećaju na izjavu Bakira Izetbegovića povodom 16 godina od smrti njegovog oca da je Alija Izetbegović “branio vjeru jer je islam bio na marginama, bošnjački narod, ali i BiH naciju” – te da je “lider i mislilac koji je i te kako živ jer se o njemu snimaju filmovi i serije, a njegove knjige čitaju”.

– Iz ovoga vidimo da Bakir nema nikakav otklon prema babovoj Islamskoj deklaraciji i da je ovo pokušaj rehabilitacije Alijine politike. Što je mislio Alija, misli nam i Bakir – napominju iz Udruženja.

Prema ocjeni ovog udruženja, što prije bošnjački lideri shvate da se svijet drastično promjenio posle Alijine vladavine i njegove saradnje sa Klintonovom kriminogenom administracijom, to je bolje po sve u BiH.

– Naravno da ne postoje u srpskom i hrvatskom narodu oni, koji, takođe, podržavaju načela Islamske deklaracije pod plaštom građanske države, ne bi bila moguća ni ovolika količina mržnje, niti ambicije za islamsku državu nasred Balkana – smatra ovo udruženje.

SRNA/RTRS