Na 64. Sajmu knjiga u Beogradu predstavljeno je pet novih knjiga iz edicije “Ovjenčani” koja obuhvata izabrana djela dobitnika nagrada “Skender Kulenović” i “Književni vijenac Kozare” čiji je izdavač Gradska uprava Prijedor.

Nakon prošlogodišnjih prvenaca i objavljivanja knjiga Branka Ćopića i Milovana Danojlića, ove godine riječ je o pet knjiga, izabranih djela slavodobitnika Književnih susreta na Kozari i to književnika Matije Bećkovića, LJubivoja Ršumovića, Dragana Kolundžije, Milosava Tešića i LJubomira Simovića.
Pored ovih književnika , promociji su prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, urednik edicije Mladenko Sadžak , kao i članovi redakcije Andreja Marić i Goran Maksimović , koji su bili i priređivači nekih od knjiga ove edicije.
Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je izjavio na ovoj svečanoj promociji da dolazak na Sajam knjiga u Beogradu za nas iz Republike Srpske predstavlja dolazak na svetkovinu koja ne samo da slavi knjigu nego i produbljuje i učvršćuje veze sa našom maticom.

” Posebno smo ponosni što smo na ovu svetkovinu došli sa pet novih izdanja izabranih djela velikana srpske književnosti, dobitnika nagrada naših Književnih susreta na Kozari “, rekao je Đaković.
Urednik izdavačke djelatnosti Književnih susreta Mladenko Sadžak je izjavio ranije da su sve knjige imale svoje izbore različitih autora.
“Negdje su ih radili pjesnici negdje priređivači, knjige su na neki način samosvojne, nisu to izbori koje smo mogli vidjeti u dosadašnjim izdanjima drugih izdavačkih centara pa smo i na taj način pokušali da damo neki izraz koji je ličan i odražava Prijedor”, istakao je Sadžak.
Akademik Matija Bećković je istakao da se Prijedor kroz izdavaštvo svrstao u velike kulturne centre.
“Ovom edicijom koju danas predstavljamo na Sajmu knjiga, Prijedor ulazi među najveće i najslavnije izdavače”, rekao je Bećković novinarima.

On je ocijenio i da je Prijedor na ovaj način svoju sudbinu vezao za kulturu.

“Ko god vidi tih sedam-osam knjiga koje su oni objavili, ko ih je uredio, pomislio bi da je to izašlo u nekoj ediciji plejade u Parizu ili kod naših izdavača koji su se proslavili, kao što je Matica srpska ili Srpska književna zadruga”, rekao je Bećković.
Jedan od laureata, književnik LJubivoje Ršumović istakao je da je dobro što se i na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu širi tema Kozare.

“Tema Kozare literarna je samim svojim postojanjem, ali su je i Skender /Kulenović/, Mladen Oljača i naročito Dragan Kolundžija učinili, rekao bih, internacionalnom, ali i rodoljubivom”, naglasio je Ršumović.

Ršumović je istakao i da ga to ispunjava srećom.

“Kada sam primio nagradu /2014/, rekao sam da, osim Zlatibora, sada imam slobodnu teritoriju Kozaru u koju mogu da izbegnem, ako dođe do neke bežanije”, kaže Ršumović.

Ovu promociju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske na platou beogradskog sajma i to u njegovom zvaničnom programu.

prijedorgrad.org