Omarska će dobiti sportsku dvoranu. Ovaj dugo očekivani projekat realizuje se zahvaljujući sredstvima Vlade Srbije, uz pomoć Vlade Srpske i srpskog člana predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Najveću korist od dvorane imaće učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić”, ali i sportska i kulturna društva, kao i rekreativci iz ovog potkozarskog mjesta.

Sportska dvorana u Omarskoj dobija obrise. 250 hiljada evra za prvu fazu izgradnje, koja obuhvata osnovnu konstrukciju i krov, obezbijedila je Vlada Srbije.

Reprezentativan objekat, projektovan za nesmetano obavljanje svih dvoranskih sportova, sa tribinama kapaciteta 635 sjedećih mjesta, smješten je u dvorištu Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

– Bitno je spomenuti da regija Omarske pokriva 12-13 hiljada stanovnika. Dakle, ovo neće biti na usluzi samo ovom mjestu, nego i svim mjestima koja gravitiraju ovdje. Vrlo je bitno reći da će naši učenici imati privilegiju da se bave raznim sportovima – istakao je Vedran Starčević, direktor ove škole.

Učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić” nastavu fizičkog vaspitanja do sada su obavljali u maloj i neuslovnoj sali površine 90 kvadratnih metara. Izgradnjom nove sportske dvorane, uslovi za rad biće im uveliko olakšani.

S nedostatkom prostora suočavale su se generacije učenika u Omarskoj.

Predviđene sportske aktivnosti, ističu u školi, bilo je praktično nemoguće izvoditi u sali veličine polovine odbojkaškog terena.

– Dvorana je nešto što će nivo nastave podići na jedan respektabilan nivo, i omogućiće djeci da imaju sve ono što se predviđa i zahtjeva nastavnim planom – kaže Goran Samardžić, nastavnik fizičkog vaspitanja.

Zadovoljstvo ne krije ni stanovništvo. Svetozar Krecelj dugogodišnji je sportski radnik. U Omarskoj se, kaže, sportske aktivnosti obavljaju tokom ljeta, dok se tokom zime, iako postoji interesovanje – sve obustavlja. Sportisti iz ovog mjesta napokon će dobiti adekvatan prostor za trening i rekreativno bavljenje sportom i tokom zimskih mjeseci, ističe Krecelj.

– Tako da je dvorana, koja je u izgradnji, i za koju vjerujem da će biti napravljena za izgledno vrijeme, dobrodošla ne samo za razvoj Omarske, nego i šireg regiona,  od Prijedora do Banjaluke – dodaje Krecelj.

Izgradnja kompletnog objekta Sportske dvorane u Omarskoj koštaće oko dva miliona maraka.

RTRS