Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić u Briselu prisustvuju oproštajnoj večeri koju je za lidere zapadnog Balkana priredila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je oroštajni sastanak sa Mogerinijevom prilika da se ukaže na jedno stanje, a ako bude potrebno, još jednom će ponoviti stav Srpske – NE putu u NATO i NE uslovljavanju formiranja vlasti.

– Postoji konsenzus oko evropskih integracija. Sigurno ne postoji konsenzus oko NATO integracija. Mislim da ovdje u Evropskoj komisiji to i razumiju, ali ostaje problem partnera u Sarajevu koji žele da uslovljavanjem rješavaju pitanje funkcionisanja vlasti – izjavio je Dodik.

Prethodno su članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa odlazećim evropskim komesarom za proširenje Јohanesom Hanom.

Dodik je za RTRS rekao da na sastanku sa Hanom nije bilo važnih zaključaka niti obavezujućih stavki za BiH.

On je naveo da su Komšić i Džaferović naglasili da su za put BiH i u EU i u NATO, dok je on istakao da je za saradnju samo na evropskom putu.

– Razgovarali smo o situaciji u EU i u BiH, međusobno se upoznali i potvrdili razliku u viđenjima o samoj BiH od strane Predsjedništva BiH. Istaknuta je potreba da se usmjerimo ka evropskim integracijama i da se pitanja ne uslovljavaju – naglasio je Dodik za RTRS.

RTRS