Moćne građevinske mašine uspješno se probijaju kroz kanjone i stijene Kozare, gradeći posljednje kilometre puta od Gornjih Podgradaca do Mrakovice.

Iz pravca Mrakovice asfaltirana su četiri kilometra, a širina trake je 5,5 metara.

Iz pravca Podgradaca najteži poslovi su na sanaciji nedavnih odrona, što je bitno poremetilo, ali nije obeshrabrilo građevinare.

– Danas se, poslije dužeg toplog perioda bez padavina, vrijeme pokvarilo, počela je kiša, ali to nas ne sprečava da radimo punim kapacitetom. Borimo se da, prije zime uradimo što više jer cilj ovog velikog posla se nazire. više ništa ans u tome ne može spriječiti niti poremetiri – kazalo je nekoliko radnika za Srpskainfo.

Inače, Regionalni put R 477, koji povezuje Mrakovicu i Podgradce, na području Gradiške biće u potpunosti asfaltiran do kraja ove godine i prohodan za saobraćaj, a njegova izgradnja u mnogome će poboljšati turističku ponudu i podstaći razvoj cijele regije, anrfočito opština Gradiška, Prijedor, Kozarska Dubica i Laktaši.

Ovaj put predstavlja i važnu saobraćajnu vezu između Prijedora i Gradiške, te bitno skraćuje putovanje između Gradiške i Prijedora.

Nenad Nešić, v.d. direktora “Puteva RS”, rekao je nedavno medijima da je prethodno asfaltirano 5,5 kilometara iz pravca Podgradaca.

– Planirano je da se ukupna dionica od 20 kilometara u potpunosti završi do kraja ove godine – rekao je Nešić.

Dodao je da vrijednost ove investicije iznosi 35,4 miliona KM, a radove izvodi preduzeće “Niskogradnja” iz Laktaša.

U “Niskogradnji” su obećali da će ova dionica biti u potpunosti asfaltirana do kraja tekuće godine.

Oni su naveli problem klizišta u dužini 200 metara koji nije definisan projektom za kojeg se čeka novo građevinsko rješenje ali da će obilaznicom, privremenog karaktera i to biti riješeno.

Srpskainfo