Izjava predsjednika DNS Marka Pavića da koalicioni sporazum u Republici Srpskoj imaju samo tri stranke – nije tačna, a to se vidi iz potpisa stranačkih lidera u koje je Srpskainfo imao uvid.

Naime, lider DNS, koji krajem ove sedmice treba da nastavi razgovore sa SNSD, izjavio je da koalicioni sporazum u Srpskoj imaju samo tri stranke – SNSD, socijalisti i DNS i da u početku neće biti sastanka svih koalicionih partnera.

– Ne znam ko bi tu dalje trebalo da bude – rekao je Pavić novinarima na Mrakovici, odgovarajući na pitanje hoće li uslijediti sastanak samo sa SNSD ili sa svim koalicionim partnerima.

On je naveo da DNS ima određene stvari koje želi da raščisti s nosiocem ove koalicije.

– Jasno je da je to SNSD i kada s njima raščistimo određene stvari onda se može ići dalje – rekao je Pavić.

Podsjećamo, Predsjedništvo DNS na sjednici održanoj 5. oktobra 2019. donijelo je Odluku o zaustavljanju daljeg djelovanja u okviru Sporazuma o načinu i kriterijumima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018-2022. godina.

Upravo tako se zove sporazum koga su 14. juna 2019. u Banjaluci potpisali predsjednici SNSD Milorad Dodik, DNS Marko Pavić, SP Petar Đokić, ali i lideri US Nenad Stevandić, DEMOS Nedeljko Čubrilović i NDP Dragan Čavić.

– Stranke potpisnice sporazuma čine koaliciju koja će provoditi zajedničku politiku u cijelom periodu trajanja izbornog mandata na zakonodavnom i izvršnom nivou vlasti na osnovu programa rada Vlade RS kojeg je usvojila Narodna skupština, na prijedlog predsjednika Vlade – piše u prvoj tački tog sporazuma.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Takođe, stranke potpisnice sporazuma se obavezuju da će koordinirano sa izabranim predstavnicima u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti provoditi politiku u interesu građana i RS, fokusirajući djelovanje na poboljšanje ekonomsko-socijalnog stanja kroz stalan privredni rast, rast plata zaposlenih, stabilna socijalna davanja, javne investicije i rast pivrede, vodeći pri tom politiku zaštite dejtonskog ustavno-pravnog statusa Srpske.

Takođe, šestorica predsjednika stranaka su potpisali i nekoliko aneksa sporazuma, među kojima i onaj koji precizno definiše procenat učešća u vlasti te način i rokove raspodjele rukovodećih funkcija i drugih pozicija u insitucijama vlasti, javnim peduzećima, javnim ustanovama, fondovima i agencijama.

Procenat učešća u raspodjeli funkcija odgovara procentu učešća u skupšinskoj većini, koja broji 57 poslanika. Prema tome, SNSD treba da ima 54,38 procenata učešća u vlasti, DNS 14,04, SP 12,28 procenata, DEMOS i US po 7,02 i NDP 5,26 odsto. Na osnovu toga je navedeno kojoj od partija je pripala koja od 98 tzv. prvih pozicija u javnoj upravi.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nedeljko Čubrilović

Sagovornici Srpskainfo iz nekih partija vladajuće većine smatraju da Pavić, pokušavajući da svede koaliciju na samo tri partije, “očigledno omalovažava ostale stranke”.

– Koalicioni sporazum se tiče svih stranaka, a ne samo SNSD, DNS i SP. Naravno, problemi koje između sebe imaju DNS i SNSD ne tiču se direktno ostalih stranaka, ali se tiču indirektno, jer zbog toga i ostale stranke još nisu dobile sve što je potpisano ili su direktori mjesecima u statusu v.d. Istina je da je pred opšte izbore potpisan prvi sporazum, ali ni tada on nije brojao samo tri stranke, jer je US, kao i još neke stranke, imala potpisan koalicioni sporazum sa SNSD. Dogovoreno je da stranka koja pređe cenzus nastavlja učešće u koaliciji i učestvuje u vlasti proporcionalno izbornom rezultatu. Osim toga, DNS je saopštio da zaustavlja djelovanje u sporazumu iz 2019. Očigleno je da Milorad Dodik sada popušta Paviću, ali mu je ipak poručio da postoji crvena linija ispod koje SNSD neće ići. Na sljedećem sastanku bi se trebalo vidjeti gdje je ta linija – kaže naš izvor.

Šta je kome pripalo

 

 

 

SNSD su pripale rukovodeće pozicije u 53 institucije: Elektroprivredi, RiTE „Gacko“, HE na Trebišnjici, na Drini, na Vrbasu, Elekro-Bijeljini, Elektro-Doboju, Elektrodistribuciji Pale, Poreskoj upravi, Zavodu za zapošljavanje, Republičkom zavodu za statistiku, Vodama, Geodetskoj upravi, Agenciji za agrarna plaćanja, Fondu PIO, Fondu zdravstva, Komisiji za energetiku, Agenciji za bankarstvo, IRB, Gas prometu, Repubičkoj direkciji za obnovu i izgradnju, Garantnom fondu, Veterinarskom institutu, Aerodromima, Sekretarijatu za vjere i Arhivu.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Na spisku su još i: Hidrometeorološki zavod, Agencija za državnu upravu, RPZ, UKC RS, bolnice u Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Gradiški, Foči, Nevesinju i Trebinju, “Orao”, Zavod za forenzičku psihijatriju, Zavod „Dr Miroslav Zotović“, Odbor državne uprave za žalbe, Službeni glasnik, Republilki centar za istraživanje rata, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova, Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, Gender centar, Ugostiteljski servis, nacionalni parkovi „Sutjeska“ i „Drina“, Istraživačko razvojni centar elektroenergetike i Protivgradna preventiva.

DNS je dobio 17 pozicija: Željeznice, Puteve, Agenciju za osiguranje, Fond za zapošljavanje invalida, TORS, Republički sekretarijat za zakonodavstvo, Zavod za obrazovanje odraslih, Bolnica Prijedor, Bolnica za hroničnu psihijatriju, Operator sistema podsticaja, Poslovna zona Banjaluka, NP „Kozara“, „Kosmos“, Dom za lica s invaliditetom, Republički sekretarijat za raseljena lica, ŠG Drinić Petrovac, Elektrodistribucija Pale – Radna jedinica Istočno Sarajevo.

Foto Bojana Majstorović/RAS Srbija

Socijalistima je pripalo 12 pozicija: Šume, Elektro-Hercegovina, Inspektorat, Fond za dječiju zaštitu, Komisija za koncesije, APIF, Fond za zaštitu životne sredine, Zavod za stomatologiju, Agencija za sertifikaciju, akreditaciju i unapeđenje kvaliteta zdavstvene zaštite RS, Psihijatrijska bolnica Sokolac, Muzej RS i Centar za pružanje besplatne pravne pomoći.

foto Siniša Pašalić / RAS Srbija

DEMOS ima 7 direktora: RiTE „Ugljevik“, Autoputevi, Zavod za medicinu rada i sporta, Republički devizni inspektorat, Republička uprava za igre na sreću, Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Gas-Res.

Foto: RAS Srbija

Termoelektrana “Ugljevik”

Ujedinjenoj Srpskoj pripala su direktorska mjesta u: Institutu za javno zdravstvo, Zavodu za udžbenike, Poštama, Zavodu za geološka istraživanja, Zavodu za standardizaciju i metrologiju, Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i Civilnoj zaštiti.

Foto:Dejan Božić/RAS Srbija

NDP: Elektrokrajina, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Republička direkcija za promet naoružanja, Grad Bijeljina i Agencija za mirno rješavanje radnih sporova.

Srpskainfo