Slovenačka firma “Kolektor” je u novoizgrađenom pogonu u Prijedoru počela probnu proizvodnju sa prvih 30 radnika koji su završili obuku u pogonima ove kompanije u Sloveniji i u Laktašima, a zvaničan početak rada planiran je za prvi kvartal 2020. godine.
U gradskoj upravi rečeno je da je izgradnja prve faze objekta u industrijskoj zoni “Celpak” završena, gdje je, prema ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, grad bio u obavezi da izgradi objekat do konstruktivne faze i uredi parecelu, a slovenački investitor da uredi unutrašnjost i postavi instalacije.

“Naknadno je preduzeće `Kolektor` postavilo zahtjev da, zbog mogućnosti dobijanja povoljnije cijene električne energije, grad Prijedor umjesto `Elektrokrajine` Banjaluka izgradi i trafostanicu, što je i učinjeno. Na ovaj način je i izgradnja trafostanice ušla u konačni obračun”, navodi se u informaciji iz kabineta gradonačelnika.

“Kolektor” plaća zakup od 1. juna i nakon pet godina ovaj investitor je obavezan da otkupi objekat. Ugovorom je predviđeno da kroz plaćanje zakupnine i cijenu otkupa budu pokriveni svi troškovi koje je grad Prijedor imao u realizaciji ovog projekta.

Plan investitora je da krajem 2020. ili početkom 2021. godine počne drugu fazu, odnosno izgradnju kompleksa površine 9.000 metara kvadratnih.

“Kolektor” proizvodi komutatore za automobilsku industriju i alate za svoje mašine i za eksterno tržište.

Na realizaciji ovog složenog projekta javno-privatnog partnerstva učestvovali su Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD”, gradska odjeljenja za privredu i poljoprivredu, za prostorno uređenje i za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove, stručna služba gradonačelnika i Zavod za izgradnju grada, a doprinos su dali odbornici Skupštine grada, izvođači radova i predstavnici “Kolektora”.

Agencije