Poslanik PDP Draško Stanivuković najavio je danas da će na jednoj od sljedećih sjednica Narodne skupštine Republike Srpske predložiti zakon o ukidanju bijelog hljeba jer smatra da novac koji se daje političarima, koji izgube izbore, treba biti usmjeren u druge svrhe.

On je tokom rasprave u parlamentu Srpske o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti, rekao da postoje brojni paradoksi u Republici Srpskoj koje je potrebno ispraviti.

Podsjetio je da poslanik, koji ne dobije povjerenje građana na izborima, ima pravo da u narednih šest mjeseci prima novčanu naknadu, takozvani bijeli hljeb. Za tih šest mjeseci, kako ističe Stanivuković, bivši poslanik zaradi čak 18.000 KM, dok istovremeno roditelj za dječji doplatak na drugo dijete za 15 godina od države dobije tek 8.100 KM.

– I to pod uslovom da mu roditelji ne zarađuju preko 92 KM mjesečno. Mjesečni dodatak na drugo dijete je 45 KM što znači da za 15 godina roditelji dobiju 8.100 KM za to drugo dijete, a poslanik za šest mjeseci za svoj nerad 18.000 KM. Iz tog razloga ću predložiti zakon o ukidanju bijelog hljeba, iako znam da ga nećete prihvatiti ovdje u NSRS – naveo je Stanivuković.

On se osvrnuo i na angažovanje penzionera Ilije Stevančevića (82) za savjetnika u Vladi Srpske, navodeći da će on za četiri godine dobiti 100.000 KM za svoj angažman, dok roditelj-njegovatelj čije je dijete potpuno ovisno o tuđoj njezi mjesečno dobija 125 KM.

– To znači da će taj roditelj za 30 godina dobiti 45.000 KM, dok će penzioner za svoje savjetovanje za samo četiri godine zaraditi 100.000 KM-  istakao je Stanivuković. On je uporedio i službena vozila u Vladi Srpske koja koštaju preko 150.000 KM, dok osobe sa invaliditetom za kolica koja će koristiti punih pet godina dobijaju 400 KM.

– To je taj paradok koji oslikava realnost u kojoj živimo – naveo je Stanivuković.

Srpskainfo