Na stranu to što predsjednik FSRS Mile Kovačević krši zakone i Statut Republike Srpske, pa i dopis Ministarstva porodice, omladine i sporta koje je potvrdilo prvostepeni zaključak inspektorata, na kraju i ignorisanje svega toga od strane aktuelnih čelnika Saveza iz Banjaluke i sve ono što se posljednjih mjeseci dešava na fudbalskoj sceni u Republici Srpskoj…
Glavno pitanje lebdi već danima u fudbalskoj javnosti Republike Srpske i BiH – ko je poslao pismo u UEFA?
Jedan visoki funkcioner “krovnog” Saveza rekao je za naš portal da generalni sekretar FS BiH Adnan Džemidžić s tim nema ništa i da je Nionu pisao direktno Mile Kovačević, kao prvi čovjek entitetskog Saveza.
Klasično zamajavanje tragova, kao novinari su…
E, nisu!
Sistem rada UEFA i FIFA je sljedeći: i Nion i Cirih komuniciraju isključivo s predsjednikom i generalnim sekretarom nacionalnih saveza, svojih članica. Dakle, treća osoba ne postoji. Ukoliko neko, mimo predsjednika i generalnog sekretara, pokuša da kontaktira UEFA i FIFA, ove organizacije ubrzo upute dopis predsjedniku i generalnom sekretaru i pitaju: ko je ovo? Dakle, Mile Kovačević nije mogao da pošalje nikakvo pismo u Nion, a da o tome nisu bili upoznati predsjednik ili generalni sekretar, možda i obojica, Fudbalskog saveza BiH!
Osim toga odgovor na pismo o kojem Izvršni odbor FS BiH nije raspravljao jer ga je Mile Kovačević povukao sa dnevnog reda neposredno prije jedne sjednice adresiran je na Fudbalski savez BiH, sa uvodnim riječima: “U vezi vašeg pisma…” Dakle, UEFA nije odgovorila: “U vezi pisma Mile Kovačevića…”
Stvar je jasna, pismo koje je otišlo u Nion poslano je iz kancelarije Fudbalskog saveza BiH iz Sarajeva.
Možda bi cijeli slučaj mogao da rasvijetli predsjednik Elvedin Begić, zbog sebe. Jer ako ga nije poslao on, ko je onda ta osoba koja je njemu iza leđa, ali i kompletnog Izvršnog odbora (bez Mile Kovačevića), uradila ovako nešto, izdigla se iznad sistema i ponizila “fudbalsku vladu” u Sarajevu? Zar to nije za disciplinsku prijavu? O kome god da se radi.
Elem, ako je to zaista i uradio Mile Kovačević, nekom fintom, hoće li generalni sekretar FS BiH Adnan Džemidžić, koji je na ovu odgovornu funkciju došao uz podršku glasova iz Republike Srpske, a radi se o visokopozicioniranom aktivisti SDA u Kantonu Sarajevo, podnijeti disciplinsku prijavu protiv predsjednika FSRS “jer mu krade posao”!
U svim normalnim zemljama, odnosno savezima, ovakve stvari su prosto nemoguće jer se pravila ponašanja i funkcionisanje na relaciji sa UEFA i FIFA jasno znaju, precizorana su i sprovode se! Nema improvizacije u komunikaciji. Međutim, FS BiH nije normalnizovan, kao što su UEFA i FIFA mislile nakon uvođenja Komiteta za normalizaciju 2011. godine. Naprotiv, ova organizacija je još trulija, korumpiranija, sa visokim stepenom kriminaliteta i brojnim aferama koje će tek da se otvore i pokažu pravo lice “krovne kuće” fudbala u zemlji dva entiteta i tri naroda.
Istina će jednom izaći na vidjelo, a predsjednik i generalni sekretar FS BiH, najmanje što se od njih traži, trebaju da objasne: otkud odgovor UEFA na adresi zajedničkog Saveza uz uvod: “U vezi vašeg pisma…”?
Možda su i oni, sami sebi, radili iza leđa?!
A kao, novinari su… Da ne kažemo šta.
Vala, nisu!
Naivnost nije mana, već vrlina i proizilazi, baš kao i u životu, tako i u novinarskoj branši, iz teze da svako iskreno pitanje zaslužuje isti takav i odgovor! Svako kreće od sebe.
Evo, na kraju, jedno iskreno pitanje za predsjednika i generalnog sekretara Fudbalskog saveza BiH: jeste li poslali pismo Mile Kovačevića u Nion?
Od odgovora, ako uopšte i dođe do njega, biće poznati epilozi, ali i uzroci posljedica!

SportDC