Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka-Beograd” dodijelila je književnu nagradu Kočićevo pero za jesen ove godine književniku Darku Cvijetiću za knjigu “Šindlerov lift”, u izdanju izdavačke kuće “Bajbuk” iz Sarajeva.

Žiri, u čijem su sastavu bili književnici Nikola Vukolić, Miljenko Јergović i Mladen Vesković, donio je jednoglasnu odluku da prestižna književna nagrada pripadne Cvijetiću.

Nagrada se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi, saopšteno je iz Zadužbine.

Јergović je naveo da je “Šindlerov lift” knjiga o “našem prošlom ratu”, odnosno “o svakom našem dosadašnjem ratu”.

– To je knjiga o jednom neboderu u nevelikom gradu na kraj Bosne i o ljudima koji su u tom neboderu odigrali ulogu manjine – naveo je Јergović.

Nagrada Kočićevo pero za jesen 2019. godine biće svečano uručena laureatu na ovogodišnjem “Interliberu” u Zegrebu u petak, 15. novembra, u 12.00 časova na štandu izdavačke kuće “Bajbuk”.

Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka-Beograd” već 20 godina samostalno izlaže na “Inrterliberu” u Zagrebu, a ove godine na svom štandu izložiće i nova izdanja za koja vlada veliko interesovanje.

SRNA/RTRS