Internet portal Žurnal.info u tekstu pod nazivom “Braća Ćulum postala braća Giljon, a Milaković-Ivan Tomić” objavio je lažne informacije tvrdeći da je “MUP Republike Srpske posljednjih godina dao identitet najmanje trojici kriminalaca”, saopštio je MUP Srpske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske smatra da je neprofesionalno i nekorektno lažno informisati javnost na ovaj način, prvenstveno zato što promjenu identiteta u Republici Srpskoj ne vrši MUP Srpske, već jedinice lokalne samouprave, odnosno Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, saopštio je MUP.

Zakonom o ličnom imenu u Republici Srpskoj definisano je da se promjena imena može izvršiti u jedinicama lokalne samouprave, dok isti ovaj zakon postoji i u Federaciji BiH, ali promjene identiteta u FBiH vrše kantonalni MUP-ovi.

U saopštenju se ističe da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nije zaprimilo, niti odborilo bilo kakav zahtjev Armina i Nermina Ćuluma za promjenu imena i ova lica se u bazi IDEEA vode pod ovim imenima i nemaju identifikacione dokumente pod imenima Denis i Damir Giljon.

Lice Saša Milaković promjenu identiteta u Ivan Tomić izvršilo je u Beogradu.

Ministarstvo je prilikom izmjena Zakona o ličnom imenu, koji je ove godine bio u skupštinskoj proceduri, tražilo da se ne dozvoli promjena imena kriminogenim licima, upravo zbog pojavnih oblika o kojima smo imali saznanja, a koja nismo mogli da spriječimo, jer su izvršene u skladu zakonom. Ova inicijativa MUP-a Republike Srpske je prihvaćena od strane Narodne skupštine Republike Srpske (Službeni glasnik br.82, od 4. oktobra 2019.godine), navedeno je u saopštenju MUP-a Srpske.

RTRS