Dok politički predstavnici Srba i Bošnjaka redovno optužuju jedni druge za blokade i uslovljavanja, hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, rekao je da su za nerofmiranje vlasti u FBiH krivi hrvatski političari.

Tako je Komšić još jednom stao u odbranu Bošnjaka u Bosni i Hercegovini, te za neformiranje vlasti u Federaciji BiH okrivio HDZ BiH.

– Da sam politički analitičar, rekao bih da su pojednako krivi, jer je ovdje jako popularno sve relativizovati. Svi su isto krivi. To je popularno govoriti. Međutim, biću nepopularan pa reći da je HDZ više kriv, jer ono što oni traže je nemoguće – rekao je Komšić u intervjuu za Klix.

Naglašava da trake na rukama glasača, posebna biračka kutija za Hrvate te biračka kutija za Bošnjake, Srbe i ostale u FBiH, nisu moguće.

– Ako to još nekome treba posebno objašnjavati, onda taj neko ima ozbiljan problem sa samim sobom – rekao je Komšić.

Hrvat koga Hrvati u BiH nisu priznali proglašen je nepoželjnim u nekoliko dijelova BiH, Milorad Dodik ga je nazvao podobnim Hrvatom, dobijao je epitete da je bošnjački Hrvat, a Mario Karamatić, predsjednik HSS u BiH, nazvao ga je “mitskim balijom”.

– Svako pokušava navesti vodu na svoj mlin – kaže političa analitičarka iz Mostara, Ivana Marić.

Komšićev stav je ne iznenađuje.

– Kada pitate političare u BiH o problemima nijedan neće priznati da ima bar malo odgovornosti, niti će ponuditi rešanje; uvijek je kriv neko drugi. Tako da Komšić ne iznenađuje, jer oni nemaju šta drugo da kažu građanima. Nije mi jasno kako uvijek mogu pronaći krivca. Da je samo Dodik kriv, ili samo Čović,  to bi se moglo riješiti do sada. Međutim, ne može jedna stranka da blokira tolike procese – ocijenila je ona.

Srpskainfo