Posao učitelja nije nimalo lak, što zbog činjenice da djeca po prvi put imaju dodira sa ozbiljnijim vidom učenja, što zbog konstantne potrebe mališana da im se nešto objasni detaljnije, zbog čega učitelj na prvom mjestu mora biti dobar pedagog, pa i motivator. Međutim, izgleda da u novije vreme, učitelji moraju da njeguju i strpljenje, sudeći makar po utisku koji je jedna učiteljica ostavila ispod diktata na radu jednog osnovca, a koji izazvao lavinu komentara na društvenim mrežama.

Na Fejsbuk stranici Podgorički vremeplov, osvanula je fotografija sveske jednog učenika, a u kojoj se nalazila ocjena diktata od strane učiteljice koja je učenikov rad okarakterisala kao “užas”. Ova konstatacija isprovocirala je roditelje mališana koji su ispod njenog mišljenja i potpisa, ostavili i svoje, zbog čega se na društvenim mrežama povela prava polemika – da li je ovakav način ocjenjivanja učenika, više demoralizuje ili ohrabruje mališane da budu bolji?

– Ovako se ne daje volja za školu. U moje vrijeme pisalo se “nije dobro, vježbaj”. A užas je za nastavnicu koja je ovo napisala jer ovo je vaš posao da učite djecu – napisao je roditelj razočaran u pedagoški pristup ove učiteljice.

Da li je ovo način na koji učiteljica treba da komentariše rad djetetu u trećem razredu?Pročitajte i komentar roditelja.

Posted by Podgoricki vremeplov on Utorak, 29. Oktobar 2019.

Iako su mnogi u komentarima osudili ovakav načn razgovaranja sa mališanima, bilo je i onih koji su nagađali da dijete ide u treći razred, te da je ovakav način pisanja stvarno skandalozan, zbog čega bi roditelji morali više da rade sa svojim djetetom. Pored njih, bilo je i onih koji su zagovarali teoriju da su nekada učitelji i profesori bili “bog i batina” te da je njihova riječ, makar kada se radilo o školi, bila jača od roditeljske.

Sa druge strana, dosta njih je komentarisalo i da je ovakav pristup učenicima potpuno pogrešan, kao i da može samo da izazove kontraefekat kod mališana, koje ovakve riječi, nažalost, mogu samo da obeshrabre i demotivišu.

Srpskainfo