Upozorenje ruskog predsjednika Vladimira Putina da se poslije poraza u Siriji mnogi militanti sele u druge regione gdje žele da stvore jake baze, a jedna od glavnih meta im je Balkan, “Izetbegovićevo” Sarajevo pripisalo je to zlonamjernoj interpretaciji prilika u vezi sa Sirijom, ukazao je stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Napominjući da nije prošlo mnogo od ove izjave ruskog predsjednika, Galijašević je navero da se pitanje svijesti o kolektivnom interesu Bošnjaka – o savezništvu i neprijateljstvu – zaoštrava ovih dana, posebno nakon vijesti o povratku kući poraženih džihadista iz BiH.

– Dok čaršija upadljivo šuti, mnoga neodgovorena pitanja lebde na javnoj sceni Evropske unije, SAD i Rusije – ističe Galijašević u kolumni za magazin “Pečat”.

On je upitao da li se u BiH zaista vraća tek devet državljana BiH, boraca terorističke organizacije “Islamska država”, ili ih je mnogo više, o čemu svjedoči spisak imena onih koji deportaciju čekaju smešteni u kurdskim kampovima?

Sarajevski mediji tvrde da policijske agencije BiH sa Tužilaštvom i Ministarstvom bezbjednosti obavljaju ozbiljne pripreme uoči deportacije i dolaska devetorice državljana BiH, boraca “Islamske države” u Siriji i Iraku.

Riječ je, navodi Galijašević, o Emiru Ališiću, Hamzi Labidiju, Јasminu Keseroviću i Senadu Kasupoviću. Isporučen će biti i Armin Abdulah Čurt, koga su u Sarajevu davno proglasili mrtvim. Sa njima su i Miralem Berbić iz Zenice, Emir Markota, Muharem Dunić i Armin Dželko.

On je rekao da je njihova deportacija trebalo da ostane u “strogoj tajnosti”, ali su “zlonamjerni mediji” to otkrili. Da li zbog ove ishitrenosti medija ili turske ofanzive, tek dolazak otpisanih je najavljen pa odgođen, naveo je Galijašević, dodavši da u iščekivanju “svetih ratnika”, brojna pitanja zahtjevaju da budu glasno izgovorena.

Najprije, upitao je on, ko je sve otišao u Siriju, ko je to organizovao i finansirao, te kako je 360 fanatika moglo, preko sarajevskog, zagrebačkog i bečkog aerodroma, “neprimjetno”, bez znanja dobro plaćene Obavještajno-bezbjednosne agencije, odlaziti i vraćati se po novu zavedenu i vrbovanu djecu u BiH, te kakva je uloga zapadnih obavještajnih službi i zašto niko ne spriječava finansiranje terorizma u BiH?

– A jasno je kao dan da Al Kaidina teroristička mreža ima punu podršku SAD, Velike Britanije i Francuske. U tom kontekstu bi trebalo tumačiti i pogibiju siromašnih mladića Arnauta Nasera i Midžić Inesa, državljana BiH koji su se u Siriji pridružili “Islamskoj državi”, a ubijeni su u američkom vazdušnom napadu izvedenim dronom – naveo je ovaj ekspert za borbu protiv terorizma.

Trebalo bi reći, dodao je on, da se u BiH ne vraća “samo njih devet”, jer se američkoj vojsci i kurdskim snagama do sada predalo 77 osoba iz BiH, od čega je 19 muškaraca, boraca ISIL-a, 24 žene i čak 34 njihove djece.

On je podsjetio da je tokom ofanzive kurdskih boraca, odnosno Sirijskih demokratskih snaga /SDF/ koje djeluju uz pomoć SAD, i to na posljednje uporište “Islamske države” u mjestu Baghouz na istoku Sirije zarobljeno 33 državljana BiH.

Od 40.000 boraca iz 110 zemalja koji su se pridružili ovoj terorističkoj organizaciji, od 2012. u Siriju i Irak iz BiH otišlo je više od 360 ljudi.

Uglavnom su tamo odlazili preko Turske, prvo avionom, a zatim ilegalnim putem do sirijskih ratišta. Prema svim saznanjima, oko 70 odsto njih je bilo u “Islamskoj državi”, a dio u Al Nusra frontu.

Poziv Stejt departmenta u februaru ove godine zemljama širom svijeta da preuzmu svoje državljane – strane borce, ali i žene i djecu koji su u zatvorima u dijelu Sirije koji kontrolišu kurdske snage, upućen je nekoliko dana prije nego je održan sastanak Koalicije za borbu protiv “Islamske države” u Vašingtonu.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak, državni sekretar SAD Majkl Pompeo je naglasio da zemlje članice Koalicije moraju preuzeti svoje državljane koji su se borili u Siriji, te ih procesuirati pred domaćim sudovima.

Prije svih one iz muškog kampa-zatvora Kamišli, na sirijsko-turskoj granici u kojem se nalaze Albin Sinanović, Nedim Mujčinović i Edin Muftić. Inače, Kurdima se na nepoznatoj lokaciji predala cijela bosanskohercegovačka kolonija.

Navodeći brojna imena pripadnika ove terorističke organizacije iz BiH koji su predali Kurdima, Galijašević je naveo Amira Selimovića teroristu koji je prijetio da će zaklati svakog muslimana u BiH koji je protiv “Islamske države”, te da će reisa Kavazovića zaklati pred Sebiljem na Baščaršiji.

Među onima koji su “junački” položili oružje su Enes Borovac, Salem Hasić sa suprugom Enesom Džinić i jednim djetetom, te Senad Kupusović.

Ranije se Kurdima predalo još desetak BiH državljana, a među njima su i već vraćeni Ibro Čufurović i Abdulah Čurt. U sirijskom kampu El Roj se nalaze i Ćufurovićeva supruga Emina Kečo, Selma Sultanović, supruga Ajdina Blaževića, te Muamera Mehmedagić i Adela Dolamić.

U nepoznatom zatvoru je Mirsada Džafić, dok se u gradu Raka kod kurdskih snaga nalazi Alma Nuhanović, supruga Alena Durme koji su u Siriju otišli u oktobru 2013. Durmo se borio pod imenom Ebu Halim. Njihov povratak u BiH uznemirio je cijeli region.

– A koliko ih je zarobljeno od strane regularne vojske Sirije pod komandom Bašara Asada? Gdje je stotinjak boraca Al Nusra fronta koji su pod komandom Nusreta Imamovića učestvovali u okupaciji Idliba? To niko ne zna. Da li je ipak vrijeme, na šta je upozorio Putin, da se uozbiljimo? – upitao je Galijašević.

SRNA/RTRS