Za učenike srednjih i osnovnih škola u Prijedoru danas je organizovana radionica o značaju prve pomoći i ulozi hitne pomoći u bezbjednosti saobraćaja u okviru projekta “Brza intervencija, manje posljedice”.
Projekat koji zajednički realizuju Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, grad Prijedor, gradska Agencija za ekonomski razvoj “Preda-PD” i ovdašnji Dom zdravlja i Srednjoškolski centar.

 

Direktor Srednjoškolskog centra Prijedor Aleksandar Milješić rekao je da članovi sekcija prve pomoći godinama realizuju pokazne vježbe o realističnim prikazima saobraćajnih nezgoda.

“To su situacije u kojima se svi možemo naći svakodnevno i zato smo prepoznali potrebu da svoje znanje podijelimo i sa osnovcima”, rekao je Milješić novinarima u Prijedoru.

Član ekipe prve pomoći Srednje medicinske škole David Kešin rekao je da se na ovaj način želi edukovati što više đaka, kao i privući pažnja mlađih generacija da se bave prvom pomoći.

“Ovdje danas imamo dva poligona gdje prikazujemo stanja, oboljenja, povrede i krvarenja i kako se to sanira dok ne dođe hitna pomoć, jer su nekad sekunde važne”, rekao je Kešin.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Milica Marjanović rekla je da je akcenat na nabavci dodatne opreme koja se koristi isključivo u intervencijama u saobraćajnim nezgodama.

“Od izuzetnog značaja je što se treba formirati tim za saobraćajne nezgode koji će činiti najmanje dva ljekara, specijalista urgentne medicine i tri tehničara. Danas naš stručni kadar prenosi znanje na mlade ljude da se što bezbjednije kreću u saobraćaju i da znaju kako pomoći unesrećenima u saobraćajnim nezgodama”, navela je Marjanovićeva.

Vršilac dužnosti direktora Agencije “Preda-PD” Aleksandar Drljača rekao je da za ovu agenciju ne postoje mali i veliki projekti.

“Radimo sve da bi naši građani bili zadovoljni i kroz svaki projekat njima smo na usluzi”, poručio je Drljača.

Projekat “Brza intervencija-manje posljedica” ima za cilj unapređenje bezbjednosti saobraćaja kroz provođenje preventivnih i korektivnih mjera.

Finansiraju ga Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i grad Prijedor sa 15.000 KM. Nabavka medicinske opreme vrijedne 9.500 KM bez PDV-a namijenjena je službi hitne pomoći, a ostatak sredstava edukativnim aktivnostima, kao i dizajniranju, izradi i emitovanju promotivnog spota.

Video: Kozarski