Bijeljinska BN televizija, čija je uređivačka politika već godinama usredsređena na pokušaj rušenja aktuelne vlasti u Republici Srpskoj i njenom svakodnevnom kriminalizovanju, dok je istovremeno Federacija BiH pošteđena bilo kakve kritike, koristi sva sredstva da fabrikuje intrige, klevete i uvrede na račun vlasti entiteta u kome ista ta televizija posluje, navodi se u tekstu koji je objavio portal “Infosrpska”.
“Da se ne biraju sredstva i prilike kako omalovažiti i napakostiti aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj govori i jučerašnji preneseni izvještaj Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koga je SRNA objavila a BN preuzeo. I ništa tu ne bi bilo čudno da BN isti taj Izvještaj nije cenzurisao izbacivši dva pasusa koji njima, odnosno njihovim mentorima ne odgovaraju”, ističe se u tekstu.

U pomenutom izvještaju ističe se da međunarodni zvaničnici ponekad govore o dejtonskom ustavnom uređenju kao da je to tek skup privremenih mjera, navodeći primjer američkog specijalnog predstavnika za Balkan Metju Palmera koji je u septembru izjavio da “Dejtonski sporazum nikada nije ni trebalo da bude fiksan, nego promjenjiv okvir”.

“Ovakvi komentari, čak i kada su dati u najboljoj namjeri, samo ohrabruju SDA da traži ukidanje entiteta i drugih dejtonskih mehanizama zaštite konstitutivnih naroda u BiH i tjeraju druge grupe, kojima je Dejtonom garantovana određena mjera zaštite i autonomije, da se osjećaju ugroženo i shodno tome reaguju”, konstatuje se u 22. izvještaju Vlade Republike Srpske koga je BN po svojoj mjeri cenzurisao, navodi portal “Infosrpska”.

SRNA/Infosrpska