Na koji će način strujanje vazduha djelovati na organizam zavisi od brojnih faktora

Uprkos zagušljivom prostoru, pojedinci neće da dozvole da uđe ni malo vazduha kroz prozor ukoliko su istovremeno otvorena i vrata. Sve to u strahu od, kako je nazivaju, strašne, ali nevidljive pojave – promaje, stoga se ukočenost, upale, glavobolje pripisuju upravo njoj.

Naime, pod promajom se smatra cirkulisanje vazduha između dva suprotno postavljena prozora ili prozora i vrata. Međutim, brza cirkulacija vazduha ima potpuno isti efekat i na drugom mestu. Dakle, naše telo “ne prepoznaje” promaju, već samo strujanje vazduha.

Da li će negativno uticati na naš organizam zavisi od mnogo faktora, među kojima presudan uticaj ima zagrejanost tela, spoljašnja temperatura i vlažnost vazduha. Promaja, odnosno ubrzano strujanje vazduha može da dovede do naglog rashlađivanja, promene u cirkulaciji mišića i pojave bola kao posledice. Bolovi se obično javljaju u predelu vrata koji je i najizloženiji strujanju vazduha. Može da dođe i do paralize nerva lica, smatraju pojedini neurolozi. Promene na izloženim delovima tela najbolje mogu da se uoče pri radu klima uređaja, ukoliko ste direktono izloženi – objašnjava specijalista interne medicine dr Ivica Jeremić iz Instituta za reumatologiju.

Ipak, specijalista smatra da je često strah od promaje preteran.

– Ja imam običaj da kažem pacijentima da oni koji se boje od promaje umiru od raka pluća. Naime, u mnogim zgradama se iz građevinskog materijala oslobađa radioaktivni gas radon koji je povezan sa nastankom karcinoma pluća. Njegova koncentracija jedino se smanjuje redovnim provetravanjem prostorija. Iz nameštaja se, takođe, oslobađaju male količine organskih jedinjenja koja su potencijalno toksična – kaže Jeremić.

Promaja, prozor

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Međutim, neophodno je da se napravi promaja kako bi se prosto očistio, kako leti, tako i zimi.

– Respiratorne infekcije se ne dobijaju prehladom hladnim vazduhom kako se obično misli, već boravkom u zatvorenom neprovetrenom prostoru u kome raste koncentracija infektivnih mikroorganizama – smatra Jeremić.

Doktor takođe navodi da osobe koje boluju od nekih hroničnih degenerativnih reumatskih bolesti su više osetljive na ovakvo strujanje vazduha.

– Međutim, u fenomenu nastanka bola mora se uzeti u obzir i psihički momenat, jer su skloni da veruju kako su promajom bol i isprovocirali. I zaista, oni po principu placebo efekta i osećaju jači bol. Prava je istina da promaja nikoga ne može da ubije niti dovede do pojave zapalenja mozga i drugih teških bolesti, kako se u narodu obično misli – navodi Jeremić.

(Telegraf.rs/ Večernje novosti)