Roman Ostojić, Prijedorčanin koji poštuje i poznaje prirodu, priča da je sasvim moguće,   da se u drugoj polovini novembra, s obzirom na natprosječno toplo vrijeme za ove doba godine na Kozari opet pojave vrganji

– Bilo je tako i prije dvije godine, a nekad se vrganj zbog blagih zima, mada se to dešava rijetko i u prosjeku, jednom u četiri godine, na Kozari zna pojaviti sve do prve polovine decembra. I to je sve prva klasa vrganja koji su zaista prekrasni, mada sve kratko traje – priča Roman i dodaje da su ljubitelji gljiva ovih dana vrganje nalazili i u šumama oko Ravske i Ljubije.

– To sam čuo od ljudi iz otkupne stanice u Tukovima, tako da su realne šanse da se pojavi u četinarskoj šumi i na višoj nadmorskoj visini – priča  Roman koji ovih dana bere crne trube i sunčanice.

Potraga je otežana jer se  kriju ispod dvostrukog sloja lišća i šušnja. One koji nisu znali Roman podsjeća na rad Romana Božca, jednog od najeminentnijih stručnjaka za gljive, po kojem na prostorima eks Jugoslavije ima preko 300 vrsta jestivih gljiva.

– To je sve stvar ukusa. Neko uživa u branju onih malih mišeka kojih treba ubrati mali milon da bi dobili kilogram, a neko opet juri za što većim i težim primjercima vrganja. Ove godine ubrao sam nekoliko takvih „kapitalaca“, a jedan je bio blizu kilograma. U gljive se prilično razumijem i za sada berem i konzumiram 85 vrsta jestivih gljiva, a poznajem oko 120 vrsta – otkriva Roman i dodaje da nije jedini Prijedorčanin koji se dobro razumije u gljive.

– Ima i onih koji znaju više vrsta od mene. I zaista dobrih gljivara. Za svaki slučaj u džepovima često nosim kese u koje stavljam gljive koje ne poznajem i koje nakon branja ne treba miješati s drugim gljivama, jer postoji uvijek mogućnost da spore otrovne gljive pređu na onu koja to nije. I onda je tu problem i loš posao. Uglavnom gljivu nosim kući, a onda u literaturi tragam o vrsti – kaže Roman i u šali dodaje „da kad su gljive u pitanju uglavnom ne čačka mečku, jer u pravilu možeš pogriješiti samo jednom“.

Dodaje da se ove godine baš najeo gljiva koje je sam brao. Bilo ih je preko 200 kilograma raznih vrsta. Jednu količinu je i osušio da se nađe za zimu

– Evo juče sam jeo krem supu od vrganja i to ovogodišnjeg. I bila je fantastična – otkrio nam je Roman.

Infoprijedor