Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić dobio je presudu protiv ministra bezbjednosti Dragana Mektića, kojeg je tužio za klevetu, potvrđeno je za Srpskainfo.

Presudu je donio Osnovni sud Banjaluka, a Mektić je dužan platiti 2.500 maraka u zakonskom roku od 30 dana. Stevandića je zastupala advokatska kancelarija Kremenović i Mikanović.

Nenad Stevandić je tužio Mektića jer je u emisiji „Ukrštenica“, koja je emitovana na RTRS iznio niz neistina na njegov račun.

U presudi se navodi da se radi o lažnim i klevetničkim izjavama tuženog, koje su potpuno netačne.

-Tuženi je Stevandića u emisiji koja je bila na televiziji RTRS predstavljao kao ubicu, jer je istog svjesno i namjerno dovodio u vezu sa ubistvom izvjesnog inspektora Šušnice. Pored toga iznio je i niz neistina da je Stevandić maltretirao i tukao Srbe u Banjaluci, a za koje nema dokaze – navedeno je u presudi.

Dalje piše da je zbog tih izjava, tužilac  trpio duševne bolove, narušena mu je čast i ugled, kao i njegove porodice.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

-Tužilac je porodičan čovjek, ugledan građanin zajednice u kojoj živi i radi, i u društvu uživa ugled istaknutog doktora. Ovakvim iznošenjem notornih neistina i uvreda na račun tužioca, tuženi je direktno doveo u zabludu građane Republike Srpske i BiH, a što mu je bio i cilj – pojašnjeno je u presudi.

Stevandić je za Srpskainfo rekao da je presuda donesena nakon glavne rasprave kojoj su prethodila višestruka odgađanja i odugovlačenja postupka od Mektića.

-Moja porodica, ja, prijatelji, saradnici, institucija u kojoj radim i politička organizacija kojoj pripadam, pretrpjeli smo i još osjećamo posljedice diskreditacije i targetiranja koje su proizvele ovako plasirane laži, klevete i uvrede – naveo je Stevandić.

On je izrazio nadu da će ova presuda u budućnosti doprinjeti korektnijoj komunikaciji među suprotstavljenim stranama u javnosti i dovesti do izbjegavanja uvreda i svjesno plasiranih laži s ciljem da se bilo ko diskredituje ili ponizi.

-U suprotnom, važno je da se zna da nadležni organi neće dopustiti nekažnjeno ugrožavanje ugleda, časti, ličnog i porodičnog mira i integriteta bilo koje osobe koja se nađe na meti svjesno plasiranih laži, kleveta i uvreda – zaključio je Stevandić.

Srpskainfo