Inspektorat Republike Srpske uputio je Univerzitetu za poslovne studije u Banjaluci obavještenje da je povukao svoj raniji zaključak o odgađanju sprovođenja rješenja republičkog prosvjetnog inspektora kojim je ovoj visokoškolskoj ustanovi dat nalog da poništi diplomu direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice, potvrđeno je u Inspektoratu.

Portparol Inspektorata Republike Srpske Duška Makivić istakla je da Univerzitet za poslovne studije najprije treba da zaprimi odluku Inspektorata da je povukao svoj zaključak čime je rješenje republičkog prosvjetnog inspektora ponovo postalo izvršno.

– Univerzitet za poslovne studije sada ima obavezu da uđe u proceduru sprovođnja rješenja. Rok za to počinje da teče od dana prijema obavještenja da je povučen zaključak Inspektorata – rekla je Makivićeva.

Inspektorat Republike Srpske oglasio je ništavim ranije doneseni zaključak kojim je dozvoljeno odgađanje sprovođenja rješenja republičkog prosvjetnog inspektora na osnovu saznanja da je Okružni sud u Banjaluci odbacio prijedlog punomoćnika Univerziteta za poslovne studije za odgađanje sprovođenja ovog rješenja.

Punomoćnik ovog univerziteta je podnio Inspektoratu zahtjev za odgađanje sprovođenja rješenja republičkog prosvjetnog inspektora do okončanja upravnog spora pred sudom protiv drugostepenog rješenja Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a istovremeno se sa identičnim zahtjevom obratio i Okružnom sudu.

Inspektorat je, s obzirom na to da nije imao saznanja da je isti zahtjev upućen i sudu, prvobitno donio zaključak kojim je dozvoljeno odgađanje sprovođenja rješenja do okončanja upravnog spora. Nakon što je utvrđeno da je sud odbacio prijedlog za odgađanje sprovođenje rješenja Inspektorat je proglasio ništavim ranije doneseni zaključak.

SRNA/Srpskainfo/prijedor24h