Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je Srni da PDP, predlažući uspostavljanja prelaznog Savjeta ministara, pokušava da, zajedno sa SDS-om, na neki način nelegalno ostane u vlasti na nivou BiH i u Savjetu ministara.
Žunić ocjenjuje da PDP, iznoseći ovakve neustavne ideje, pretpostavlja da će im to donijeti određenu korist na predstojećim lokalnim izborima.

“Ta ideja nije prepoznata na ovim prostorima. Izborni pobjednici su poznati u entitetima i jedino ispravno jeste da oni formiraju vlast”, poručio je Žunić.

On je objasnio da ne dolazi u obzir bilo kakva verzija uspostavljanja vlasti na nivou BiH koja bi uticala na promjenu zakona i postavki Dejtonskog sporazuma.

“Licemjerno je od PDP-a govoriti o pravljenju verzije nekog prelaznog rješenja zbog ‘nekih potreba građana i kredita koji stoje’, a prethodne četiri godine radili su sve na zaustavljanju svih investicija u Srpsku”, podsjetio je Žunić.

Član Glavnog odbora PDP-a Milko Grmuša ocijenio je danas da u Predstavničkom domu parlamenta BiH nema stabilne većine o bilo kojem važnijem političkom pitanju, te da je neophodno formirati prelazni Savjet ministara u kojem bi učestvovale sve parlamentarne stranke, a njegov jedini zadatak bio bi rad na izmjenama Izbornog zakona i omogućavanje poštenih i transparentnih vanrednih izbora 2020.

Agencije/prijedor24h