Nacrt Godišnjeg nacionalnog programa ponovo je na dnevnom redu Savjeta ministara u tehničkom mandatu, na sjednici zakazanoj za 12. novembar. Za izglasavanje ANP-a dovoljan je glas samo jednog ministra iz Republike Srpske.

Predlagač Nacrta ANP-a je Komisija za NATO integracioni proces BiH. ANP je do sada već pet puta skidan s dnevnog reda Savjeta ministara. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik upozorio je da su moguća neprijatna iznenađenja od predstavnika Republike Srpske u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

– Ne znam šta se dešava, ali nije iznenađenje od onih koji sada pokazuju silnu brigu za BiH, moguća su iznenađenja. Mi smo protiv ANP-a i nećemo ga podržati – izjavio je Dodik.

Ministar spoljne trgovine BiH i lider SDS-a Mirko Šarović izjavio je da ni ovaj put, on i ostali srpski ministri u Savjetu ministara neće podržati ANP. Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH Dušanka Majkić navodi da su srpski ministri ovaj dokument, bez obzira na protivljenje, skidanjem sa dnevnog reda održali u životu. Podsjeća da je samo jedan njihov glas dovoljan da se ANP uputi u Brisel.

– Stižu računi za naplatu, a račun za naplatu se zove, držimo vas godinu dana na vlasti iako ste izgubili izbore. E sad morate u prilog toga i platiti. Ovo će biti plaćanje – poručila je Majkićeva.

Nije tajna da bi NATO jedva dočekao da Godišnji nacionalni plan stigne iz Sarajeva. Vojno politički analitičar Vlade Radulović ocjenjuje da bi jedan od scenarija mogao biti da Ministarstvo odbrane BiH ka Briselu uputi redukovanu verziju dokumenta, kao signal da je BiH zaiteresovana za NATO integracije, ali da su na čekanju.

– Svakako da bi skinulo određenu dozu tereta sa BiH po pitanju pritisaka iz Brisela, međutim s druge strane može da doprinese porastu tenzija i možda čak većem produbljivanju krize u samoj BiH – naglasio je Radulović.

Za sada je jedino izvjesno da je Savjet ministara BiH u tehničkom mandatu održao u životu ANP. Ako je suditi po izjavi ministarke odbrane BiH Marine Pendeš, neophodno ga je preimenovati za narednu godinu, produžiti mu život i na 2020 / 2021. godinu.

RTRS