Delegat Kluba Srba u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić upozorila je u izjavi Srni da bi Savjet ministara u tehničkom mandatu na narednoj sjednici 12. novembra, pod tačkom materijali iz nadležnosti Komisije za NATO integracioni proces BiH, mogao usvojiti Nacrt godišnjeg nacionalnog programa /ANP/.

– Sjednica zakazana za 12. novembar ima opsežan dnevni red od 75 tačaka i tekuća pitanja, sa velikom vjerovatnoćom, da će neke od tačaka biti naknadno dodate, kao na primjer imenovanje direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH – rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da je pod tačkom 44 predloženog dnevnog reda kamufliran Nacrt godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine, koji je u nekoliko navrata skidan sa dnevnog reda sjednica Savjeta ministara, što se posljednji put dogodilo 4. marta.

– Ključno pitanje je da li će Savjet ministara u tehničkom mandatu ovog puta donijeti odluku u vezi slanja ANP-a u Brisel i time, uz podršku srpskih ministara u Savjetu ministara u tehničkom mandatu, ispuniti želje bošnjačkih i hrvatskih političara kada je u pitanju NATO put BiH – ukazala je ona.

Ona je ocijenila da je moguće da stavljanje ove tačke na dnevni red predstojeće sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu predstavlja samo opipavanje pulsa u Republici Srpskoj, iako nema sumnje da zadržavanje SDS-a i PDP-a na vlasti na nivou BiH već više od godinu dana zahtijeva “vraćanje duga političkom Sarajevu i međunarodnoj zajednici prihvatanjem ANP-a”.

– Koja god varijanta bude prevladala na narednoj sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu, evidentno je da SDS i PDP održavaju ANP i dalje živim bez obzira na Rezoluciju Narodne skupštine BiH o vojnoj neutralnosti – navela je Majkićeva.

Osvrćući se na nedavnu izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara u tehničkom manadatu Marine Pendeš da se bliži kraj 2019. godine, te da je neophodno preimenovati ANP za narednu godinu, Majkićeva je upozorila da nije slučajno da je to pitanje na predloženom dnevnom redu sjednice zakazane za 12. novembar, kako bi se, možda, usvojilo tokom telefonske sjednici na kojoj se glasa SMS porukama.

SRNA/RTRS/prijedor24h