Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatrana Informacija o neustavnoj transformaciji BiH biće održana sutra.

Pred poslanicima će se naći informacija koju je sačinila vladajuća većina. Odmah po najavi sjednice moglo se vidjeti nejedinstvo vladajućih i opozicije o ovom pitanju, a dan uoči daje se naslutiti da u republičkom parlamentu sutra slijedi burna rasprava.

Posebna sjednica Narodne skupštine o samo jednoj tački dnevnog reda – dokumentu na 50 strana, podijeljenom u tri cjeline. Najvećim dijelom bavi se visokim predstavnikom i odlukama koje je OHR tokom godina nametao.

– Ni Savjet za sprovođenje mira – ad hok grupa zemalja bez legalnih ovlašćenja, ni Savjet bezbjednosti UN, Visokom predstavniku nisu dali legalno ovlašćenje izvan njegovog mandata određenim Dejtonskim sporazumom. Visoki predstavnik je institucija koju su upravo strane potpisnice Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, među kojima i Republika Srpska, ovlastile da djeluje kao koordinator međunarodnih aktivnosti u pogledu civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma i pomaže stranama u njihovim naporima – navodi se u Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH.

S obzirom na to da je dokument u najvećoj mjeri posvećen visokom predstavniku daje se zaključiti i da će se najveći broj zaključaka koji će biti predloženi narodnim poslanicima na usvajanje, odnositi upravo na rad OHR-a. Da je tako ne krije ni šef Kluba poslanika SNSD-a koji će se sutra prvi obratiti parlamentu. O detaljima ipak ne želi.

– Mi ćemo zaključke koncipirati u odnosu na raspravu koja se bude vodila a sigurno je da će jedan od zaključaka biti traženje od visokog predstavnika gospodina Incka da podnese izvještaj Narodnoj skupštini Republike Srpske – rekao je Igor Žunić šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Prijedlog ovakvog zaključka najavio je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čije je obraćanje parlamentu takođe najavljeno.

– Sve ove godine visoki predstavnik nikada nije dostavio izvještaj o svom radu Srpskoj. Republika Srpska ga je uvela ovdje svojim potpisom, a taj isti visoki predstavnik je kršio Ustav Republike Srpske, a bio je uveden ovdje u ime mandata i trebao je da provede slovo Dejtonskog sporazuma – rekao je Dodik.

Dio dokumenta koji će razmatrati narodni poslanici je i kritika na račun SDS-a i PDP-a zbog saradnje sa Strankom demokratske akcije čija se deklaracija kojom se predviđa ukidanje entiteta takođe pominje u jednom dijelu sporazuma. Iz tih stranaka negodovali su zbog sazivanja sjednice, ali i činjenice da u njenoj pripremi nisu učestvovali. I Mirko Šarović najavio je svoje obraćanje.

– Materijal koji je ponuđen kao temelj za raspravu je sramotan i nedostojan na osnovu ovog materijala ne može se graditi zajedništvo ili neka platforma i strategija odgovora Republike Srpske na izazove koji slijede – naveo je Šarović.

Predjsednik PDP-a Branislav Borenović smatra da je posebna sjednica sazvana sa namjerom da se daju određene političke kvalifikacije pojedinim političkim opcijama iz Republike Srpske.

I stanke vladajuće koalicije, ali i opozicije o prijedlozima zaključaka otvoreno ne žele. I jedni i drugi kažu – kreiraće ih u odnosu na raspravu na sjednici koja počinje u 11 časova.

RTRS/prijedor24h