Pjesnik Boro Kapetanović promovisao je večeras u Prijedoru knjigu “Uvijek boli kad se voli” kojom obilježava 45 godina književnog rada.

– Nije lako dočekati 45 godina rada i 67 godina života jer je u ovim godinama malo šta čovjeku ružičasto. Književnost je ono što što čovjeku oplemenjuje dušu, duh i ona mu garantuje neku duhovnu sigurnost – rekao je Kapetanović.

On je na večerašnjoj književnoj večeri u gradskoj čitaonici izjavio da su ovo i tužni i veseli jubileji.

– Tužno je jer pogled unazad kao da znači da se život privodi kraju, a kad pogledaš koliko je tog pređenog puta onda se čovjek veseli tom uspjehu – rekao je Kapetanović.

 

 

 

Govoreći o položaju književnosti danas, on kaže da je situacija čemerna.

– Vi nemate dobrog romana od 1966. godine, od `Derviša i smrti` i nisam zadovoljan time, ali to ne znači da ljudi ne treba da pišu. Poezija je malo žešća nego proza koja mi je sva ista i u svemu što čitam ne nalazim neko zadovoljstvo – rekao je Kapetanović.

On je dodao da se njegova najnovija knjiga bavi malim zapisima o životu, da ima tiraž od 200 primjeraka i da je više za prijatelje i za promocije.

– Do sada sam održao ovakve promocije u Loparama i Srpcu, a očekujem da bude organizovana i u Banjaluci – naveo je Kapetanović. Kapetanović je tokom gotovo pola vijeka književnog rada dobio brojna književna priznanja, a njegova poezija uvrštena je u brojne antologije.

Rođen je u Gornjem Sokolovu u Kapetanovićima, u opštini Ključ. U književnosti je prisutan od 1972. godine kada je objavio prve pjesme. Do 1995. živio je u Sanskom Mostu, a danas živi i stvara u Banjaluci. Večerašnju promociju u Prijedoru organizovala je Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

SRNA/Srpskainfo/prijedor24h