Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da bi usvajanje izmjena i dopuna Poslovnika Predstavničkog doma, koje su tražili poslanici SDS i PDP, nepovratno urušilo ustavnu poziciju predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH.

– Usvajanje ovako predloženih izmjena i dopuna Poslovnika drastično bi oslabilo poziciju srpskih poslanika iz Republike Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a posebno u stalnim komisijama Predstavničkog doma u kojima bi Srbi bili u potpuno podređenom položaju – upozorio je Košarac.

Košarac je naglasio da snažno podržava sve zaključke koje je rano jutros usvojila Narodna skupština Republike Srpske, posebno onaj kojim se predstavnici Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, oba doma Parlamentarne skupštine BiH i u Savjetu ministara obavezuju da ne učestvuju u donošenju izmjena Poslovnika i drugih akata na način da se smanjuje broj predviđenih srpskih glasova i glasova iz Republike Srpske za donošenje odluka iz njihove nadležnosti.

– Najoštrije osuđujem činjenicu da opozicioni poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske nisu podržali ovaj i druge zaključke, čime su pokazali da imaju loše namjere prema Republici Srpskoj i njenim institucijama i da neće promijeniti katastrofalan politički kurs podrške politici Bakira Izetbegovića, čiji je cilj rušenje Republike Srpske – rekao je Košarac.

On kaže da je Prijedlog izmjena i dopuna poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta BiH, čije su usvajanje po hitnom postupku zatražili poslanici SDS i PDP, neprovodiv jer te dvije partije, zajedno sa jednim poslanikom SDA iz Republike Srpske, nemaju dovoljno pozicija da bi na poslovnički dozvoljen način popunili jednu trećinu pozicija iz Republike Srpske u svim stalnim komisijama Predstavničkog doma.

– Imamo šta da kažemo o ovom prijedlogu, ali je, za sada, dovoljno reći da na osnovu ovog prijedloga neće biti moguće izabrati stalne komisije u Predstavničkom domu – poručio je Košarac.

On smatra da se iza ovog prijedloga krije namjera SDS i PDP, kao i njihovih šefova iz SDA, da daju legitimitet Savjetu ministara u tehničkom mandatu i da što duže ostanu u ministarskim foteljama.

– SNSD će, zajedno sa našim koalicionim partnerima, učiniti sve da spriječi dalje negativno i štetno djelovanje SDS i PDP po interese srpskog naroda i Republike Srpske – poručio je Košarac.

SRNA/Srpskainfo/prijedor24h