U prijedorskoj Gradskoj čitaonici održano je književno veče pod nazivom “Uvijek boli kad se voli”, kojom je obilježeno 45 godina književnog rada pjesnika Bore Kapetanovića. Uz prigodne stihove, Kapetanović je predstavio i zbirku pjesama “Gurabija vojske čimbur” izdatu povodom ovog jubileja.

 

 

– Šta je Srbin bez zemlje Srbije? Bez Srbije Srbin ništa nije. Dok je, brate, Srbije i Boga, nikad nisi bez nekoga svoga – Borini su stihovi.

Nakon Lopara i Srpca, vrijedan jubilej – 45 godina na književnoj sceni, Boro Kapetanović obilježio je i u Prijedoru. Kako je istakao, iza njega je mnogo uspješno urađenog posla, budući da su neke od njegovih pjesama našle mjesto u čitankama i obaveznoj školskoj lektiri.

– Inače, književnost, sama po sebi, naravno ne može čovjeka spasiti od vješanja, ne može mu napraviti kuću, ne može ga oženiti, ne može mu kupiti dulum zemlje. Ne može mu ništa. Bar što se tiče ovih praktičnih stvari. Međutim, književnost je ono što mu oplemenjuje dušu, znači duh – istakao je pjesnik.

Program književne večeri, na kojoj je promovisana i Kapetanovićeva posljednja zbirka pjesama “Gurabija vojske čimbur”, vodila je prijedorska pjesnikinja Dragana Kragulj.

– Izuzetno značajan pjesnik na mapi srpske poezije koji je sticajem okolnosti nedovoljno proučavan, jer mi nemamo književnu kritiku koja se više bavi savremenom poezijom – pojasnila je Kraguljeva.

Manifestaciju obilježavanja 45 godina književnog rada Bore Kapetanovića organizovala je prijedorska Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije”.

–  Drago mi je što jednog Sanjanina koga svi znaju, ne samo Sanjani nego i ovdje u Prijedoru, Banjaluci i čitavoj Republici Srpskoj, ugošćujemo i na ovaj način obilježavamo 45 godina njegovog književnog rada – naglasila je Mara Ećim, direktorka Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije”.

Boro Kapetanović rođen je 1953. godine u Gornjem Sokolovu kod Sanskog Mosta.

Na polju književnosti prisutan od 1972. godine, a do danas objavio je više od 30 zbirki ljubavne i patriotske poezije, a pisao je i prozu.

Dobitnik je brojnih književnih nagrada i priznanja.

RTRS