Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković ocijenio da BiH jeste međunarodno priznata, ali da niko ne može govoriti da entiteti nemaju određena i ustavom zagarantovana prava, kao i suverenitet.

– Kao političar i pravnik smatram daleko relevantnijim tumačenje Dejtonskog sporazuma od Narodne skupštine kao najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, nego pojedinih ambasadora ili političara iz međunarodne zajednice – rekao je Petković.

Komentarišući stav ambasadora zemalja članica Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIK) da se zaključci sa posebne sjednice Narodne skupštine o Informaciji o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Srpske zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, Petković je poručio da Republika ne bi donosila pomenute odluke i zaključke da nema suverenitet.

Ambasadori zemalja članica PIK smatraju da se zaključci Narodne skupštine Republike Srpske zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, zbog čega ih odbacuju.

U izjavi ambasadora, sa kojom Rusija nije saglasna, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za “suverenitet” entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH.

Upravni odbor PIK navodi da je BiH priznata kao suverena država 1992. godine, te je potpisivanjem Dejtonskog sporazuma transformisana “u državu koja se sastoji od dva entiteta” i da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske su, prema mišljenju ambasadora, u suprotnosti sa ovim činjenicama.

SRNA/Srpskainfo/prijedor24h