Nejedinstvo političkih stranaka iz Srpske kulminira nakon inicijative poslanika SDS-a i PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kojom nastoje izmijeniti Poslovnik o radu tog doma. Dok poslanici okupljeni oko SNSD-a inicijativu smatraju umanjenjem ustavnog kapaciteta Srpske, iz stranaka koje su je pokrenule tvrde da je riječ o zaustavljanju blokade u realizaciji vrijednih sporazuma.

Cilj je blokada parlamentarne Komisije za izbor predsjedavajućeg Savjeta ministara i umanjenje kapaciteta Srpske, tvrdi Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba PD PS BiH.

– Oni imaju cilj da daju alibi članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću, koji neće da parlamentu upute prijedlog za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, čime bi se deblokirao rad Parlamentarne skupštine. Naime, nakon formiranja komisije za izbor predsjedavajućeg rade sve ostale komisije – naglašava Stevandić.

Branislav Borenović, poslanik PDP u PD PS BiH, ne slaže se sa takvim stavom.

– Pa ta komisija je imenovana. Јa sam u toj komisiji. Ona je prva imenovana u decembru i znate ko predsjedava? Pa njegov čovjek iz njegovog kluba. Zašto Nenad Stevandić preko svog čovjeka ne sazove komisiju? – pita Borenović.

Borenović, međutim, ne pominje da je, upravo zahvaljujući poslanicima PDP-a i SDS-a, krajem prošle godine, blokirano imenovanje rukovodstva Komisije, da bi uopšte mogla da radi.

– Djelovanje predstavnika izabranih iz SDS-a i PDP-a ide u pravcu da se umanji ili derogira kapacitet legitimnog predstavljanja Republike Srpske i srpskog naroda – istakla je Snježana Novaković Bursać, zamjenica predsjednika Kluba SNSD-a PD PS BiH.

Cilj je, kako u SNSD-u tvrde, i odvlačenje pažnje od situacije, u kojoj su četiri ministra, istovremeno, i poslanici. Iz PDP-a odgovaraju da je i SNSD odgovoran.

– Što se tiče Doma naroda, Bakir Izetbegović je, za vašu informaciju, izabran sa 12 glasova “Za” gdje je bilo četiri glasa predstavnika SNSD-a – rekla je Mira Pekić, poslanik PDP u PD PS BiH.

Da je inicijativa ponižavanje institucija Srpske, stav je potpredsjednika SNSD-a Nikole Špirića. Lider SDS-a tvrdi, to je sprečavanje zloupotrebe parlamenta BiH.

– Pokušaj izmjena Poslovnika, koje svakako nisu ni moguće bez pravnog nasilja, poruka je javnosti Republike Srpske da ne očekuju jedinstvo srpskih stranaka u Sarajevu, jer poziv na dogovor SDS-a i PDP-a shvataju kao slabost, a ne političku zrelost – naglasio je Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a.

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, ističe da je jedna trećina uvijek rezervisana za predstavnike srpskog naroda i iz Srpske.

– Nijedno mjesto neće biti uskraćeno nijednom entitetu i narodu. Јedna trećina će uvijek biti za predstavnike srpskog naroda i iz Srpske. Mijenjamo samo poslaničke procedure, jer su ove sada iskorištene za svojevrsnu blokadu parlamenta – naglašava Šarović.

Inicijativu SDS-a i PDP-a potpisali su sva četiri poslanika tih stranaka – Mirko Šarović, Dragan Mektić, Branislav Borenović i Mira Pekić.

RTRS