Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u više gradova BiH sprovode veliku akciju hapšenja osoba povezanih sa nezakonitim izdavanjem fakultetskih i srednjoškolskih diploma.

Radi se o operativnoj akciji kodnog naziva “Pero”. U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata, ostalih prostorija i pokretnih stvari na ukupno 12 lokacija na području Bihaća, Cazina, Sarajeva, Zenice, Visokog, Tuzle i Istočnog Sarajeva. Više osoba je lišeno slobode.

Akcija je pokrenuta zbog postojanja osnova sumnje u organizovani kriminal, zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i pranje novca. Akcija se provodi po naredbi Tužilaštva USK i Kantonalnog suda USK.

 

 

 

U opsežnoj policijskoj akciji je, kako Klix saznaje, uhapšen i bivši delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji generalni sekretar političke stranke A-SDA Admir Hadžipašić.

On je vlasnik vlasnik Centara za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin. Ova ustanova osnovana je 22. januara 2014. godine i posjeduje odobrenje za rad koje je izdalo Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK.

Centar za obrazovanje odraslih VITA plus Cazin pruža usluge dokvalifikacija, prekvalifikacija i usavršavanje, ali i kurseve njemačkog i engleskog jezika.

Hadžipašić je prošle godine podnio ostavku na sve funkcije u A-SDA nakon što je u javnosti objavljen snimak iz 2013. godine na kojem od ženske osobe traži seksualni odnos u zamjenu za posao.

Akcija SIPA se nastavlja, a tokom dana očekuje se hapšenje i drugih osoba povezanih s prodajom i krivotvorenjem diploma. Akcija se sprovodi širom Bosne i Hercegovine.

Srpskainfo