Prijedorskom Centru za socijalni rad u protekla tri mjeseca obratilo se 1.441 lice sa zahtjevima u raznim oblastima socijalne, porodične i dječije zaštite, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora ove javne ustanove Branislav Vujasin.
“Od tog broja zahtjeva, 86 odsto je realizovano, a za 14 odsto realizacija je u toku. Nijedan zahtjev nije prekoračio zakonski rok od 30 ili od 60 dana”, rekao je Vujasin na svečanosti obilježavanja 58 godina postojanja i rada ove ustanove.

On je istakao da je analiza tromjesečnog rada pokazala da se povećava broj lica u stanju socijalne potrebe i da se može očekivati da se, zbog trenda iseljavanja radno sposobnog stanovništva, broj lica kojima je potrebna socijalna zaštita nastavi da povećava.

“Mi smo planirali da u narednom periodu pokušamo obezbijediti i eksterne izvore finansiranja od različitih međunarodnih i domaćih organizacija putem projekata koji pokrivaju naše područje djelovanja. Prvi put smo ove godine u nacrtu budžeta predložili stavku za sufinansiranje projekata”, dodao je Vujasin.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Pavle Paunić izrazio je nadu da će saradnja ovog ministarstva sa prijedorskim Centrom i ubuduće biti na određenom nivou i da će to doprinijeti da se kvalitetno zaštite lica koja svoje životne teškoće ne mogu riješiti samostalno.

“Posebno želim da istaknem dobru saradnju Gradske uprave Prijedor i Centra za socijalni rad koja je doprinijela da naši korisnici socijalne, porodične i dječije zaštite budu zadovoljniji i da se njihove potrebe na izvjestan način ispune”, dodao je Paunić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ocijenio je da je Centar za socijalni rad Prijedor jedna od najorganizovanijih u Republici Srpskoj i da je kao takav prepoznat i na širem prostoru.

“Grad Prijedor ne želi ni sa kim da se takmiči, ali mi težimo reprezentativnosti svih naših institucija, a cijenim da je ovaj centar sigurno jedna od takvih. Pozivam sve da zajedno podižemo ljestvicu u elementima u kojima sarađujemo, jer u svakom gradu u svijetu, ma koliko bio bogat, postoje ljudi koje su razne životne situacije dovele u teško stanje i mi moramo imati osjećaj za te ljude”, rekao je Đaković u obraćanju zvanicama.

On je naglasio da grad sa Centrom ima izuzetno profesionalnu i korektnu saradnju.

“Meni je veliko zadovoljstvo kada se direktori ustanova u koje su građani Prijedora smješteni po raznim osnovama javno zahvale navodeći da grad Prijedor uvijek prvi uplaćuje svoje obaveze i da im često pomaže da premoste period dok ne stignu uplate iz drugih opština i gradova”, dodao je Đaković.

Zvanicama je na današnjoj svečanosti predstavljena porodično-pravna služba kao jedan od segmenata iz nadležnosti Centra za socijalni rad Prijedor.

Agencije/prijedor24h