Na Malom gradskom trgu danas je organizovano besplatno mjerenje šećera u krvi, kao završna aktivnost kojom prijedorsko Udruženje oboljelih od dijabetesa obilježava Svjetski dan borbe protiv ove bolesti. Veliku zalnteresovanost Prijedorčana potvrđuje to što su strpljivo stajali u redu da bi provjerili vrijednost šećera u krvi. Nekima su potvrđene visoke vrijednosti, neki su bili iznenađeni i povišen šećer pravdali doručkom i kafom, a većina je nakon rutinske kontrole otišla zadovoljna. Bilo je i onih kod kojih je mjerenjem otkriveno 14 i 15 milimola glukoze po litri. Kod Orhana Ćatića šećer se popeo na 14.

Imam šećer već deset godina. Redovno uzimam terapiju, četiri tablete dnevno po 500 miligrama – kaže Orhan.

Boško Radinović je, nakon mjerenja, imao vrijednost šećera 15. Nije bio iznenađen.

Doručkovao sam, pio katu. Uzimam i tablete – kaže Radinović. Priliku da se besplatno kontroliše iskoristila je Jelena Kraljević. Aparat je pokazao osam.

To je za mene dobra vijest Doručkovala sam, valjda nije ništa opasno. Imam sestru šećeraša, aparat u kući, pa kod mjerim šećer njoj, izmjerim i sebi – kaže Jelena.

Svetlana Čeko, predsjednica Udruženja oboljelih od šećerne bolesti grada Prijedora, naglašava da su ovakve akcije izuzetno važne, bez obzira da li je riječ o oboljelima koji žele da se kontroiišu ili onima koji su potpuno zdravi.

Naišli smo na vrijednosti koje su iznad prosjeka, takoreći iznad 14, što je prilično alarmantno i preporuka za odlazak doktoru – rekla je Čeko. Onima koji su danas došli na Mali trg, ovo udruženje podijelilo je 24 aparata za mjerenje šećera u krvi.

Kozarski