Pomeranje zemljišta na prijedorskoj Bukovoj kosi i na putu Svodna – Brezici

Nove padavine pokrenula su stara klizišta u Prijedoru i Novom Gradu. Na Bukovoj kosi kod Prijedora, pored kuće Pere Miočinovića, koju je pre godinu i po ugrozilo klizište, pojavilo se novo na lokalnom putu Bukova kosa – Crna dolina. Oštećenje dubine jednog metra pojavilo se pored nesanirnog odrona na lokalnom putu i u potpunosti ugrozilo saobraćaj.

Pero Miočinović kaže da supruga i on noćima ne spavaju, jer strahuju da je ovo znak novog pomeranja zemljišta. Pre godinu i po klizište je uništilo njihov voćnjak i oštetilo stambeni objekat. Novo klizište udaljeno je svega nekoliko metara od kuće Miočinovića.

– Da li je iko svestan da će jednom u ovu rupu na putu neko da uleti i ošteti auto i ugrozi živote. Ova velika rupa, odnosno odron je vidljiv, ali ova mala je teško vidljiva, ali je jako duboka. Mi smo jako uplašeni da će ovo pokrenuti novo klizište i plašimo se da će nam otići i kuća u ponor – priča Pero Miočinović.

Pero tvrdi da i pored brojnih obećanja do sada ništa nije preduzeto kako bi se saniralo klizište koje preti njegovoj kući. Kaže da je pored padavina, na novo pokretanje tla uticao i nedavni zemljotres koji je pogodio BiH, a osetio se i u Prijedoru. Dok priča, traži granu, na koju veže plastičnu vrećicu i na taj način obeležava oštećenje na putu.

Pročitajte još – Odroni i klizišta usporavaju asfaltiranje preko Kozare

Savetnik gradonačelnika Prijedora za infrastrukturu, Zlatko Ritan kaže da nadležni nisu znali za ovo oštećenje i da će izvršiti uvid u njega, kako bi bilo sanirano. Ističe da je važno i sanirati klizište pored kuće Miočinovića.

Usled novih padavina, ponovo je aktivirano i klizište na lokalnom putu Svodna – Brezici na području Novog Grada. Prvo se pojavilo 2014, a privremeno je sanirano već dva puta. Međutim, ovi radovi nisu sprečili dalje “klizanje” zemljišta na ovoj deonici, kojom đaci putuju u školu u Svodnu i Novi Grad, ali i brojni meštani iz tih sela na posao.

– Tražimo novu sanaciju, jer se odron ponovo pojavio i pitanje je da li će stati na ovome. Rešenje je da se uradi potporni zid, a ovo što je urađeno do sada, loše je urađeno – kaže meštanin sela Devetaci, Željko Tubić.

SANACIJA DO ZIME

PREMA rečima načelnika Opštine Novi Grad, Miroslava Drljače, sanacija putne deonice Svodna – Brezici trebalo bi da bude završena pre početka zime.

– Jako nam je važno da rešimo imovinske prilike, kako bismo mogli da pomerimo trasu puta prema samom brdu – naglasio je Drljača.

Večernje novosti