Danas je krenula vakcinacija protiv gripa, a Institut za javno zdravstvo RS je, za razliku od prethodnih godina, prvi put vakcinaciju počeo sa četvorovalentnom vakcinom koja pruža dodatnu zaštitu.

V. d. direktora IJZ Branislav Zeljković apelovao je na sve građane da se vakcinišu.

– To omogućava veću zaštitu njih, njihove porodice i najbližih saradnika. Osobe koje rade sa ljudima, imaju najveći razlog da se vakcinišu, kao i ugrožene kategorije – naglasio je Zeljković.

Načelnica Službe za epidemiologiju u IJZ Nina Rodić Vukmir podsjetila je da je grip virusno respiratorno oboljenje.

– On se javlja sezonski, svake godine, obično krajem jeseni i početkom zime, lako se prenosi, kako respiratornim putem, tako i kontaktom rukama. Najčešće se javlja tamo gdje ljudi borave u zatvorenom prostoru, poput škola, vrtića ili radnih mjesta – rekla je Vukmir.

Epidemiolog Jela Aćimović naglašava da je važno spriječiti grip vakcinacijom.

– Ove godine građanima je na raspolaganju četvorovalentnu vakcinu koja štiti od četiri virusa gripa, za koje se pretpostavlja da će u ovoj sezoni biti dominantni – ističe Aćimovićeva.

Vakcinacija će se obavljati svaki radni dan, od osam do 14 časova, a cijena jedne doze je 22 KM.

IJZ je nabavio 3.000 doza vakcina za ketegorije koje žele da se vakciništu po sopstvenom izboru, dok je u saradnji sa FZO RS nabavljeno 15.000 doza za kategorije stanovništva koje su oslobođene plaćanja vakcine.

Vakcinacija se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima, starijim osobama, osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu s osobama koje pripadaju rizičnim grupama, pa im lako mogu prenijeti infekciju, svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja.

Srpskainfo