Federalni sud SAD osudio je Ramiza Zijada Hodžića, koji je porijeklom iz BiH, na osam godina zatvora zbog pružanja materijalne podrške Islamskoj državi u Siriji.

Hodžić je regrutovao još nekoliko imigranata iz BiH kako bi pružili podršku Abdulahu Ramu Pazari, koji je živio u Sent Luisu prije nego što je 2013. godine otputovao u Siriju.

Tužioci tvrde da je Hodžić u periodu od 2013. do 2015. godine slao novac, vojne uniforme, čizme, taktičku opremu, mjerače udaljenosti, nišane i drugu vojnu opremu trećim stranama u nekoliko zemalja, uključujući Tursku i Saudijsku Arabiju.

Hodžićev advokat Dajan Dragan zatražila je od okružnog sudije Ketrin Peri da njenog klijenta osudi na 56 mjeseci koje je već proveo u zatvorima dok je čekao da se slučaj razriješi.

Prema njenim riječima, Hodžić je Pazari slao uglavnom stvari koje je on smatrao vrijednim dok je bio u ratu u BiH, kao što su čarape, da je svojoj djeci dao do znanja da ne podržava Islamsku državu, strogi islamski zakon ili potčinjavanje žena.

Ona je pomenula da je Hodžić “za učešće u sukobima u BiH odlikovan Zlatnim ljiljanom”.

Draganova je dodala da su Hodžić i Pazara bili veoma bliski i da mu je njen klijent pomogao da se odvikne od droge, ali da se Pazara promijenio nakon odlaska u Siriju.

Hodžić je putem video-poziva izjavio da se Pazara žalio na nedostatak uniformi i oružja u Siriji, a da mu je on poslao pomoć kako bi “zaštitio žene i djecu”.

Pomoćnik tužioca Metju Drejk je, međutim, izjavio da je Hodžić bio organizator slanja sredstava i da je znao da je Pazara komandant jedinice Islamske države od oko 250 ljudi, kao i da je znao da se Pazara hvalio ubistvima, odsijecanjem glava i da je podržavao ropstvo.

Sudija Peri je nakon izricanja kazne izjavila da vjeruje da se Hodžić promijenio u zatvoru i da je naučio lekciju.

Hodžić se saglasio da bude deportovan nakon odslužene kazne.

On je u aprilu priznao krivicu za planiranje pružanja materijalne podrške teroristima, kao i za jedan slučaj direktnog pomaganja materijalnim sredstvima.

SRNA/RTRS