Grad Prijedor je završio 20 odsto projekata, odnosno 32 od 159 planiranih projekata od 2014. do 2018. godine.

Ovi podaci navedeni su u “Izvještaju o srednjoročnoj evaluaciji Integralne strategije razvoja Grada Prijedora za period 2014.-2018. godina”, koji su usvojili odbornici na posljednjem zasjedanju Skupštine grada.

Šefica Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem, Zinajda Hošić rekla je da je najviše projekata urađeno u sektoru društvenog razvoja, odnosno 37 odsto.

– Zatim u sektoru životne sredine 15 odsto, pa u sektoru ekonomskog razvoja 7 odsto – izjavila je Hošićeva.

Navela je da je za sve projekte utrošeno 69,97 miliona KM, od planiranih 239,99 miliona KM.

Strategijom je planirano da budu popunjene dvije trećine Industrijske zone “Celpak” i jedna trećina u zoni “Čirkin polje”. Hošićeva navodi da je ovaj cilj djelimično ostvaren, jer je u “Celpaku” pogon “Toplane” na biomasu, te preduzeće koje proizvodi plastičnu galanteriju.

Dodaje da je potpuno ostvaren cilj da se povećaju ulaganja i prihodi u poljoprivredi.

– Broj poljoprivrednih gazdinstava je kontinuirano rastao, od 957 registrovanih gazdinstava 2015. godine, uz stalno povećanje, krajem 2018. registrovano je ukupno 1.253 gazdinstava, što je za 31 odsto više – kaže Hošićeva.

Foto Bojana Majstorović/RAS Srbija

Zinajda Hosić

Dodala je da je djelimično ostvaren i cilj da se poboljša turistička ponuda Prijedora, prvenstveno na području Nacionalnog parka „Kozara“.

– Registrovan je rast prihoda u oblasti turizma i ugostiteljstva od 24 odsto u periodu 2015.-2018. godina, dok je broj zaposlenih u oblasti turizma i ugostiteljstva u istom periodu imao negativan trend – rekla je ona.

U izvještaju je navedeno da je u ovom periodu broj zaposlenih umanjen za 12 radnika, odnosno 20 odsto, te da je pretpostavka da pojedini poslodavci nisu prijavljivali radnike i da je broj sezonskih radnika uticao na ovaj rezultat.

Jedan od ciljeva bio je unapređenje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i zapošljavanja.

– Ovaj cilj je djelimično ostvaren, jer je registrovan porast prihoda malih i srednjih preduzeća za 36 odsto i porast broja zaposlenih za 15 odsto u periodu 2014.-2018. godina. Broj novopokrenutih radnji po godinama je bio u padu – izjavila je Hošićeva.

Dodala je da je djelimično ostvaren i cilj projekta „Podrška investicionim aktivnostima i razvoju javno-privatnog partnerstva“, jer je ostvaren stalan rast privrednih ulaganja dijaspore, ali nije došlo do rasta zaposlenih u rudarstvu.

Foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Energetska efikasnost u svrhu održivog razvoja je veoma aktuelna tema. I pored značajnih projekata, koji su realizovani u proteklom periodu, emisije CO2 nisu smanjene – kaže Hošićeva.

Navela je da je djelimično izgrađena i društvena infrastruktura.

– Rekonstruisana su 23 objekta za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, povećan je broj korisnika kulturnih usluga i sportskih sadržaja, u funkciju je stavljeno 29 objekata ambulante porodične medicine – navela je ona.

Dodaje da je prioritet privlačenje investicija, te da je neophodno pojednostaviti administrativne procedure. Među ciljevima je i modernizacija postojeće privrede, kao i uvođenje novih tehnologija, uz zaštitu životne sredine i razvoj poljoprivredno-prehrambene industrije.

– Problem nedostatka adekvatne radne snage osjećaju svi privrednici, naročito u uslovima odlaska radne snage u inostranstvo. Posebno su značajni programi za usklađivanje tržišta rada sa potrebama privrede, kao i veze s predstavnicima dijaspore – navedeno je u izvještaju.

Preporuke iz ovog izvještaja trebalo bi da budu korištene tokom izrade nove startegije razvoja grada Prijedora.

Đaković: Završićemo planirano

Odgovarajući na pitanje odbornika da li će penzioneri dobiti šahovsku tablu u centru grada, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da će planirano biti urađeno.

– Generalno znate da su krupni projekti koji se rade u gradu Prijedoru u završnim fazama. Imamo još manjih projekata koji su bili prijedlozi savjeta mjesnih zajednica i cijenim da ćemo u skorom periodu uraditi ne samo šahovsku tablu, već tu ima još pojedinačnih projekata koje smo planirali, da ako ne u ovoj, završimo u idućoj godini – obećao je Đaković.

Srpskainfo