U Mostaru je završen sastanak delegacija Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Sastanak je počeo u Domu HDZ BiH u Mostaru u 11 sati.

Stranačke delegacije predvodili su predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i SNSD Milorad Dodik.

Potrebno je doći do rješenja Izbornog zakona jer ne može doći do majorizacije nijednog naroda, poručili su lideri stranaka na sastanku.

Dodik je, na pres-konferenciji, između ostalog rekao da “zezatori iz Sarajeva rade na tome da onemoguće bilo koji napredak” i da se Čović i on ne slažu jedino po pitanju njegovog optimizma.

Kako je rekao Dodik nakon sastanka razgovaralo se o aktuelnim temama, formiranju vlati, kao i zaključcima NSRS.

– Od početka SNSD i HDZ podržavaju formiranje Savjeta ministara, ali treba i treća strana – rekao je Dodik.

Foto: Srna

Čović vjeruje da će vrlo brzo doći do formiranja Savjeta ministara

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović vjeruje da će vrlo brzo doći do formiranja Savjeta ministara i deblokade rada Parlamentarne skupštine BiH.

– Vjerujem da ćemo vrlo brzo biti u prilici da napravimo ovaj iskorak da imamo Savjet ministara, a time i Parlamentarnu skupštinu u punom kapacitetu – rekao je Čović novinarima nakon današnjeg sastanka u Mostaru sa predsjednikom SNSD Miloradom Dodikom.

Čović je istakao da je krajnje vrijeme da se uspostavi Savjet ministara, te da počne funkcionisati normalno.

– Čini mi se da više nismo daleko od toga – naglasio je Čović i dodao da je zadovoljan današnjim razgovorom sa delegacijom SNSD na čelu sa liderom ove stranke Miloradom Dodikom.

Kada je riječ o saradnji HDZ BiH i SNSD, Čović je rekao je ona vrlo dobra.

– Dogovorili smo da ovaj naš intenzitet prenesemo na sve nivoe i organizacije kako bi se otklonili problemi u pojedinim područjima – rekao je Čović.

(Srna, Avaz)