Migranti su dovedeni u BiH da bi tu ostali i u toku je složena operacija njihovog naseljavanja pod budnim okom SDA i Bakira Izetbegovića, tvrdi ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Galijašević je rekao da su u BiH stigle desetine hiljada muškaraca, mahom bivših boraca i džihadista, koji su, razočarani porazom Islamske države, pobjegli iz svojih država.

– U BiH nemamo posjete ambasadora Pakistana, Avganistana ili Sirije migrantskim kampovima. Oni znaju da su se riješili problema i prebacili ga u BiH – izjavio je Galiješavić za Večernje novosti.

On je dodao da je naredna faza Sarajeva da migrantima polako počnu da daju državljanstvo BiH.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) Đorđe Radanović rekao je da su uspjeli da onemoguće da na lokaciji Medeno Polje kod Glamoča i Petrovca bude izgrađen migrantski kamp, ali da je sada “naciljano” srpsko selo Lipa kod Petrovca.

On je dodao da Srbi neće dopustiti naseljavanje migranata na vjekovnu srpsku zemlju, gdje islam nikada nije postojao i da su spremni na blokade puteva ako počnu da prebacuju migrante iz Bihaća u selo Lipa.

– Cilj je da se migranti nasele na naša ognjišta, da podižu kuće i džamije i da, kada jednom dođu, tu i ostanu. Na migrantima mnogi zarađuju u Sarajevu, ali i u Bihaću. Varaju se u Sarajevu ako misle da će Srbi mirno sjediti i gledati šta se dešava – naglasio je Radanović.

List piše da su početkom prošle godine, prema trenutno dostupnim podacima, među 512 miliona stanovnika EU, 22,3 miliona, odnosno 4,4 odsto, bili žitelji trećih zemalja, kao i da ne treba zanemariti podatak da su 2017. godine zemlje članice EU dodijelile čak 825.000 državljanstava.

Beogradski list ukazuje da je jedno od osnovnih pitanja koje danas zaokuplja Stari kontitent da li Evropi prijeti opasnost od islamizacije.

Procjenjuje se da danas u Francuskoj živi od pet do osam miliona muslimana, od kojih oko tri i po miliona praktikuju vjerske običaje.

Večernje napominju, pozivajući se na referentni američki centar, da bi broj muslimanske populacije do 2050. godine u Evropi mogao da poraste za 7,4 odsto do čak 14 odsto, zavisno od toga kojim će se ritmom doseljavati. Tako bi Švedska mogla da ima više od 30 odsto islamske populacije, Njemačka i Austrija oko 20, a Francuska 18.

Ovaj dnevnik podsjeća i da Francuska ovih dana obilježava četiri godine otkako su islamski teroristi zavili u crno Pariz i okolinu kada su u seriji napada ubili 130 ljudi, a ranili više od 350.

List podsjeća da je najveći broj ovih terorista prethodno stigao u Zapadnu Evropu kao izbjeglice.

Nisu, naravno, migranti krivi zbog činjenice da se u njihove redove ubacuju i radikalni elementi. Ali, činjenica je da se terorizam odomaćio otkako je s Bliskog Istoka krenuo talas ka evropskom elodradu, napominju Večernje novosti.

prijedor24h