Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac izjavio je da današnji zahtjev grupe poslanika, među kojima su i poslanici SDS i PDP, za održavanje hitne sjednice ovog doma na kojoj bi, po hitnom postupku, bile razmatrane izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma predstavlja nastavak ignorisanja odluka i zaključaka institucija Republike Srpske.

– To je nastavak štetne i opasne politike koju predstavnici SDS-a i PDP-a u Sarajevu punih pet godina vode protiv Republike Srpske i njenih institucija. Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske jasno pozivaju te dvije stranke da zaustave proces predlaganja i donošenja izmjena Poslovnika Predstavničkog doma koje su izrazito štetne po ustavnu poziciju predstavnika Republike Srpske u zajedničkim institucijama i po interese srpskog naroda – poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je ponovio da bi, prema izmjenama Poslovnika Predstavničkog doma koje predlažu poslanici SDS-a i PDP-a, teoretski bilo moguće da poslanik SDA iz Republike Srpske, kome prema važećem Poslovniku pripada svega jedna pozicija u stalnim komisijama Predstavničkog doma, bude biran u svih šest stalnih komisija tog Doma.

– To je pogubno po interese Republike Srpske zbog čega još jednom pozivam SDS i PDP da povuku opasan i štetan prijedlog izmjena Poslovnika Predstavničkog doma – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, nakon što su sve stranke dostavile svoje prijedloge za članove stalnih komisija Predstavničkog doma, ne postoje razlozi za sazivanje hitne sjednice tog Doma, niti razlozi za izmjene Poslovnika Predstavničkog doma po hitnom postupku.

– Predsjedavajući Predstavničkog doma treba da zakaže redovnu sjednicu tog doma na kojoj bi se birali članovi stalnih komisija tog doma, u skladu s važećim Poslovnikom – naglasio je Košarac.

On je upozorio na to da se “u potezima poslanika SDS-a i PDP-a prepoznaju podle političke namjere da budu u funkciji bošnjačkih potreba da se ignorišu stavovi institucija Republike Srpske i izborna volja srpskog naroda u Republici Srpskoj”.

– SDS i PDP su izvođači radova po idejnim rješenjima koja kreira političko Sarajevo, a to rade zbog patološke potrebe da ostanu u vlasti u zajedničkim institucijama, iako nemaju podršku građana Republike Srpske – zaključio je Košarac.

SRNA/RTRS