САРАЈЕВО, 6. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Посланици у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ који су изабрани на општим изборима у октобру дали су и потписали на данашњој конститутивној сједници свечану изјаву.

Poslanici i delegati Parlamentarne skupštine BiH od decembra 2018. pa zaključno sa septembrom 2019. koštali su nas najmanje 2.357.143 marke, a tek sada se nazire izbor parlamentarnih komisija i početak rada jednog od domova nakon što su SNSD i Srpski klub dostavili prijedlog imena svojih poslanika.

Prema podacima koje je Srpskainfo dobila iz Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH, toliko im je ukupno isplaćeno iz budžeta na ime plate, toplog obroka, paušala, naknade za odvojen život, prevoza, naknade za smještaj i regresa.

Po osnovu plata mjesečno se izdvaja skoro 212.000 KM, a u pomenutom periodu od decembra, kada je konstituisan Predstavnički doma, plate su iznosile ukupno 1,8 miliona KM.

U septembru je najveću platu dobio član kolegijuma Doma naroda BiH Nikola Špirić (SNSD), tačno 4.983 KM, a slijede ga kolege iz kolegijuma, lideri HDZ Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović sa 4.904 marke. Neto plata Branislava Borenovića je 4.454, Staše Košarca 4.486 KM, Dušanke Majkić 4.832 KM, Obrena Petrovića 4.793 KM, Lazara Prodanovića 4.673 KM, Nenada Stevandića 4.526 maraka…

Foto A. Golić/RAS Srbija

Foto A. Golić/RAS Srbija

Svi uredno dobijaju i topli obrok, koji iznosi 6 KM po radnom danu. U septembru je 66 KM dobio Sredoje Nović, 90 KM Nikola Špirić, a svi ostali po 126 KM. Ukupno je topli obrok za 10 mjeseci koštao 47.620 maraka. Budući da taj mjesec parlament nije zasijedao, očigledno su parlamentarci prijavili da su bili u kancelariji ili na službenom putu. Naravno, svim parlamentacima, bez obzira na radnopravni status, pripada i paušal od 713,54 KM mjesečno, odnosno više od 290.000 KM od decembra prošle godine.

Foto A. Golić/RAS Srbija

U stalnom radnom odnosu u parlamentu je trenutno 32 poslanika Predstavničkog doma i 14 delegata Doma naroda, što znači da oni imaju punu platu iz budžeta BiH. Zanimljivo je da su se na bužet prijavili i oni parlamentarci, poput Vojina Mitrovića iz SNSD, koji su u imovinskom kartonu prijavili da su vlasnici firma i nekretnina vrijednih nekoliko miliona maraka. Mitrovićeva mjesečna plata je 4.753 KM.

Oni koji nisu u stalnom radnom odnosu imaju pravo na razliku između poslaničke plate i one koju imaju na stalnom radnom mestu, a to su na dan 22. oktobar Dragan Bogdanić (SNSD), koji je direktor ZTC Banja Vrućica u Tesliću, Nenad Nešić (DNS), inače v.d. direktora „Putevi RS“, te Jasmin Emrić, poslanik ASDA.

Razlika plate za Bogdanića je u decembru je iznosila  696 KM, u martu 103 KM, a za ostale mjesece, zaključno sa septembrom, nema podataka. Razlika za Nešića je 1.107 KM mjesečno. Razliku u plati za decembar 2018. i januar i februar tekuće godine dobijala je i zamjenica šefa Kluba poslanika SNSD Snježana Novaković-Bursać, u rasponu od 1.598 KM do 1.865 KM, ali je nakon toga prešla u profesionalne poslanike.

Foto A. Golić/RAS Srbija

Posebna grupa su poslanici koji nisu u stalnom radnom odnosu u PS BiH, ali ipak ne ostvaruju pravo na razliku plate. Razlog je to što su zbog preklapanja u rokovima formiranja zakonodavne i izvršne vlasti, faktički na dvije fotelje. To je slučaj sa Draganom Mektićem, Adilom Osmanovićem, Mirkom Šarovićem, Marinom Pendeš, koji su istovremeno i parlamentarci i ministri u tehničkom mandatu Savjeta ministara BiH.

Isti slučaj je i sa Denisom Zvizdićem, koji je predsjedavajući Savjeta ministara, ali i Predstavničkog doma. Pendeševa, Šarović i Mektić, osim ministarske plate, dobijaju samo parlamentarni paušal, koji je mjesešno 713 KM. Zvizdića nema na spisku koji nam je dostavljen.

Foto A. Golić/RAS Srbija

Poslanicima i delegatima koji su u stalno zaposleni, a imaju prebivalište udaljeno najmanje 80 kilometara od Sarajeva, pripada pravo na naknadu za smještaj u visini 475,69 KM, kao i nanknada za odvojen život od porodice u iznosu od 300 KM.

Foto: Srpskainfo

Oni koji ne koriste tu naknadu imaju pravo na pokriće troškova upotrebe ličnog vozila u visini 20 odsto od cijene litre benzina po kilometru. Na tom spisku je 12 imena, a od konstutuisanja PS BiH do polovine oktobra najviše je isplaćeno Branislavu Birenoviću – 1.997 KM, a slijede Jasmin Emrić sa 1.731 KM i Lazar Prodanović sa 1.527 maraka. Svi parlametarci su u julu dobili po 300 KM regresa i u desetomjesečnom periodu niko nije otišao u penziju.

Srpskainfo