Problem loših puteva, po običaju, dolazi u prvi plan nakon jačih jesenjih kiša, a iz Gradske uprave u Prijedoru najavljuju da će ih narednih dana krpiti i pripremati za zimu.

Mještani Donjih Garevaca redakciji Srpskainfo dostavili su fotografije lošeg puta u njihovom mjestu.

– Ovim putem do škole, koji je pun rupa, svaki dan pješače đaci. Često budu i mokri i blatnjavi. Najteže je kada se vraćaju iz škole po mraku, jer se ništa ne vidi – ispričali su roditelji i apelovali na lokalnu vlast da popravi put do škole u koju ide 70 mališana.

Savjetnik gradonačelnika za infrastrukturne radove, Zlatko Ritan, obećava da će već narednih dana ovaj put biti bez rupa.

– Put u Donjim Garevcima je već jednom rađen u ovoj godini, i biće još jednom. Očekujemo da će to biti sljedeće sedmice, jer mora biti vrijeme bez padavina – kaže Ritan.

Sanacija

Dodaje da će, pored ovog puta u Donjim Garevcima, biti sanirani svi prioritetni putevi.

– Ne mogu reći da će doći mašine pred svaki sokak, naprimjer da će u Jelićkoj doći pred svaku kuću. To je najveći problem kod nas što očekuju da će svaki seoski put biti tretiran. Moramo reći da će putevi prvog i drugog prioriteta obavezno biti sanirani, a trećeg po mogućnostima – precizorao je on.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Ritan napominje da su putevi prvog prioriteta oni kojima voze autobusi, drugog prioriteta su glavni putevi u selima, a trećeg su pristupni putevi do pojedinačnih kuća i ostalih objekata.

Navodi da su u proljeće ove godine utrošene veće količine materijala za nasipanje puteva, jer zbog žalbe na tenderima putevi nisu održavani prethodnu godinu dana.

– Kada budemo spremali puteve za zimu na terenu će biti veći broj mašina, a manje ćemo utrošiti materijala za nasipanje. Krpićemo i rupe na asfaltnim putevima. Ne možemo početi radove sada kada je mokra zemlja. Čim se osuši izlazimo na teren, a idealno bi bilo da smrzne prije radova – kaže Ritan.

Ulica majora Milana Tepića

Dodaje da su putevi inače najviše oštećeni u ravnicama grada na Sani, kao što su naselja Garevci i Vrbice, koja su inače i močvarna.

Ove godine iz lokalne kase će za održavanje puteva biti utrošeno oko milion i 140.000 KM, dok se očekuje još oko 200.000 KM za saniranje puteva koji su oštećeni u poplavama.

Dodaje da je prioritet grada Prijedora rekonstrukcija Ulice majora Milana Tepića, koja se nalazi pored Gradskog stadiona.

– Novac imamo da presvučemo asfalt, ali podzemne instalacije su u katastrofalnom stanju i za njihovu izmjenu je potrebno oko 400.000 KM, a za asfalt 80.000 KM. To redovan budžet ne može da podnese, već ćemo morati kroz kreditno zaduženje da obezbijedimo novac – kaže Ritan.

Za put 20 miliona KM

Dodaje da je veliki broj planova koje ima Gradska uprava, kao i zahtjeva građana, ali da se ne može sve odjednom uraditi. Podsjeća da je za pojedine puteve potrebna pomoć i preduzeća “Putevi RS”.

– Za presvlačenje puta u Petrovom Gaju, koji je dug 20 kilometra i veoma širok, potrebno je 20 miliona maraka. Taj put bi trebalo da bude u kategoriji regionalnih puteva, jer je alternativni pravac za magistralni put, pa da pređe u nadležnost “Puteva RS”. Takva inicijativa je već upućena, jer je isto urađeno sa putem od Gomjenice prema Busnovima – kaže Ritan.

Dodaje da će preduzeće “Putevi RS” izgraditi trotoar u Rasavcima, od fabrike obuće do centra u ovom mjestu.

Foto:Bojana Majstorović/RAS Srbija

kružni tok na ulazu u Prijedor

Ističe da je među prioritetima i rekonstrukcija dotrajale Ulice Milana Vrhovca.

– Nemamo novac za radove u Ulici Milana Vrhovca. Tu je, pored presvlačenja asfalta, potrebno riješiti i problem oborinskih voda. Nadamo se da ćemo novac za ovu ulicu obezbijediti putem nekog od fondova kojima ćemo konkurisati – rekao je on.

Kružni tokovi

U Prijedoru je u toku izgradnja kružnog toka na ulazu u Prijedor, odnosno na magistralnom putu Banjaluka – Novi Grad.

Iz Gradske uprave poručuju da se radi projekat za kružni tok, takođe na magistralnom putu za Banjaluku, tačnije kod tržnog centra „Vilako“. Kružni tok biće izgrađen i u naselju Urije na raskrsnici kod crkve.

Izvor:Srpskainfo