Zato što ova nema veze sa prošlogodišnjom

Iako se možda još uvek razmišljate da li da primite vakcinu protiv gripa, postoje određeni mitovi koji vas mogu pokolebati. Međutim, medicinska zajednica snažno ohrabruje vakcinu protiv gripa i to sa dobrim razlogom. Grip je ozbiljna bolest koja može dovesti i do upale pluća, hospitalizacije, pa i smrti.

Evo koja su dva najčešća mita kada je vakcina protiv gripa u pitanju:

Pa, vakcina protiv gripa je ista svake godine, zar ne?

Zapravo, nije.

Vakcinu protiv gripa bi trebalo da primamo svake godine jer virusi mutiraju jako brzo, pa je zapravo vakcina svake godine drugačija i prilagođena virusu koji te sezone vlada i izaziva grip. Na primer, prošlogodišnja vakcina vas možda neće zaštititi od ovogodišnjeg gripa.

S druge strane, priče da ćete posle treće vakcine napraviti sebi još veću štetu i oboriti imuni sistem, apsolutno nisu tačne. Vakcina koja vam štiti imuni sistem tokom jedne godine takoreći “bledi” zbog čega je potrebno svake godine primati novu.

Primio/la sam vakcinu i opet se razbolela, što da uzimam ponovo?

Studije su pokazale da se imunitet organizma na influencu bilo prirodnom infekcijom, bilo vakcinacijom vremenom smanjuje. Dakle, ako ste vakcinu dobili prošle godine i opet se borili sa gripom, prirodno je zapitati se zašto biste ponovo dobili vakcinu. Međutim, stručnjaci kažu da je u tim situacijama virus mutirao tako da se vakcina nije zadržala ili bolest nije bila pravi grip nego neki drugi virus. Ne mora da znači da će vam se isto dogoditi sa vakcinom koja je aktuelna ove godine.

Telegraf/prijedor24h