Među 209.000 boraca, za vrijeme Odbrambeno-otadžbinskog rata, Republiku Srpsku branio je i Goran Krnjajić koji je u to vrijeme imao nepunih 15 godina. U Kozarskoj Dubici posjetio ga je nekadašnji saborac, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.

Ratnih devedesetih, Goran je školsku torbu zamijenio puškom i u tome ga, kaže, niko nije mogao spriječiti. Do kraja rata, braneći Srpsku obišao je gotovo sva ratišta.

– Dao sam svoju mladost za Republiku Srpsku. Ne kajem se ni u kom slučaju, ni u kom smislu. Drago mi je i ponosan sam na sebe – rekao je Krnjajić.

Danas ovaj borac Vojske Republike Srpske živi u trošnoj kući u kojoj nema čak ni vode. Ipak, srećan je kaže, što ga ratni drugovi nisu zaboravili i rado mu pomažu.

– Situacija je da sam struju nakon devet i po godina dobio zahvaljujući našem ministru što mi puno znači – rekao je Krnjajić.

Stvaraoci Republike Srpske ne smiju biti zaboravljeni, istakao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović koji je, sa nekadašnjim saborcima, pokrenuo akciju prikupljanja pomoći kako bi bila obezbijeđena sredstva za obnovu Goranove kuće.

– Moramo na neki način da osjećamo potrebu da se odužimo i ja pozivam nevladine organizacije proistekle iz odbrameno – otadžbinskog rata da prepoznaju u svojim sredinama ovakve slučajeve i da svi zajedno djelujemo da budemo humaniji, da budemo bolji ljudi – naglasio je Milunović.

Obnova kuće počinje na proljeće, a nakon toga će najmlađi borac dobiti bolje uslove za život.

RTRS