Odbornici Skupštine grada Prijedora će u utorak dati svoje mišljenje o inicijativi za osnivanje opštine Omarska.

Inicijativni odbor za osnivanje opštine Omarska osnovan je u februaru ove godine. Od avgusta su skupili potpise 5.300 mještana koji podržavaju odvajanje i to u naseljima Jelićka, Gradina, Marićka, Krivaja, Niševići, Omarska, Lamovita, Bistrica, Kevljani, Petrov Gaj, Babići i Busnovi. U avgustu su takođe NS RS dostavili prijedloge Zakona o osnivanju opštine Omarska i izmjene Zakona o teritorijalnoj oragnizaciji Republike Srpske.

– Opština Omarska je kroz istoriju postojala tri puta, a zadnji put je prestala da radi u decembru 1962. godine. Svijest da je obnavljanje opštine Omarska od presudnog značaja za iskorak u ukupnom razvoju relativno brzo je sazrela, tako da već sedamdesetih godina dvadesetog vijeka počinju prve aktivnosti na obnovi opštine – naveli su iz Inicijativnog odbora u svom obrazloženju.

Dodaju da su još dva puta vođene slične aktivnosti, odnosno 1998. i 2008. godine, ali da nisu imale rezultata.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Tvrde da su izradom elaborata u jula 2019. otklonjene sve prepreke za donošenje Zakona o osnivanju opštine Omarska, a koje su postojale ranijih godina.

– Potreba da se izgradi i urbanizuje centar između Prijedora i Banjaluke, a koji ima sve geostrateške i prirodne pretpostavke da postane opština po evropskim standardima. Omarska je prirodno središte tog prostora – navedeno je među razlozima za osamostaljivanje.

Dodaju i da veličina, položaj i urbanizacija grada Prijedora ne omogućava kvalitetan razvoj područja bivše opštine Omarska.

– Prirodni resursi koji su osnova izgradnje rudnika Omarska imaju svoj vijek trajanja i ukoliko se na ovom prostoru ne stvore uslovi za nove zamjenske kapacitete, nove generacije nemaju nikakvu budućnost – navedeno je među razlozima.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Dodaju da je jedan od razloga za uspostavljanje opštine Omarska i zadržavanje stanovništva na ovom području.

– Osnivanjem opštine Omarska proizaći će pozitivne posljedice po materijalni i svaki drugi položaj građana, preduzeća i drugih organizacija u opštini, a to egzaktno pokazuje procijenjeni budžet opštine Omarska od više od 5.050. 000 KM – navedeno je u inicijativi.

Dodaju da je privredni potencijal ovog područja rudnik željezne rude Omarska, a pogodnost vide i u tome što trasa autoputa Banjaluka-Prijedor prolazi ovim krajem. Na ovom području je 12 naseljenih mjesta sa oko 13.000 stanovnik i 750 zaposlenih. Takođe, imaju tri osnovne škole sa preko 750 đaka.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Inicijativa za osnivanje opštine Omarska Skupštini grada Prijedora dostavljena je prošlog mjeseca, a potom su istu inicijativu dostavili i oni koji žele da Kozarac postane samostalan.

Lider DNS Marko Pavić ranije je poručio da ne podržava izdvajanje Omarske iz Prijedora. Međutim, DNS više nema većinu u Skupštini grada Prijedora. Odavno su izgubili podršku odbornika SNSD koji su okupili novu skupštinsku većinu oko sebe.

Ipak, konačnu riječ o izdvajanju Omarske, kao i Kozarca iz sastava Prijedora daće Narodna skupština RS i Vlada RS.

Pored mišljenja o osnivanju opštine Omarska, prijedorski odbornici će u utorak razmatrati i prijedlog odluke o usvajanju budžeta grada Prijedora za 2020. godinu.

Srpskainfo