Tačno je da posljednja dva dana svi pričaju o Programu reformi BiH, najviše opozicija, a treba znati da je on zaključan u Predsjedništvu BiH, ima 25 strana, i komentarisati ga, a ne znati šta u njemu piše je i više nego neozbiljno. Ovo je istakao zamjenik presjedavajućeg u PD PS BiH Nebojša Radmanović gostujući u našoj emisiji Pečat.

– Ni ja nisam imao priliku da vidim taj dokument, ali sam razgovarao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, i on mi je prenio ono što svi znamo. U dokumentu stoji izričito da njegovo usvajanje ne prejudicira članstvo u NATO. Ono što je jasno da ćemo dokument otvoriti kada počne funkcionisati Savjet ministara, ali ja sam miran po tom pitanju – iznio je jasan stav Nebojša Radmanović.

On je komentarisao i najveći dio sadržaja dokumenta Program reformi BiH.

– Tačno je da se u dokumentu najviše govori o reformi Oružanih snaga. BiH je potrebna reforma. Lično mislim da treba biti manji broj pripadnika Oružanih snaga. Previše sredstava se troši. Treba to smanjiti na razuman broj i napraviti efikasnije snage, a to je i put ka demilitarizaciji – naveo je Radmanović.

On se osvrnuo i na ulogu stranaca u izradi dokumenta Program reformi u BiH.

– Važno je što je rekao britanski ambasador. U Sarajevu se stvarala klima da je to zamjena za neispunjeni uslov za MAP, što apsolutno nije tačno. Svako dokument tumači na svoj način, a on je pod ključem u Predsjedništvu BiH- izjavio je on.

Radmanović je komentarisao i juče održanu hitnu sjednicu PD PS BiH.

– Po zahtjevu nažalost četiri poslanika iz Republike Srpske da se promjeni jedan član u Poslovniku na štetu Srpske. To je primjer kakav nije zabilježen nigdje i nikada. Naravno, glasali su svi Bošnjaci, i to je prošlo, onda znate koliko je to korisno za Republiku Srpsku. Izmjeniti Poslovnik u članu u kojem se udara na ravnopravnost izabranih u Parlamentu, a samim time i na ravnopravnost naroda, to je katastrofa. U proteklih 20 godina uvijek se nešto pokušava oteti, i posljedice će tek doći na naplatu – tvrdi Radmanović.

Prema njegovim riječima novi Savjet ministara trebao bi se formirati možda i do Nove godine.

– Svi u BiH su čekali da Predjedništvo imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara. Trideset i pet dana traje procedura, i ne treba biti optimističan baš toliko, ali kada smo čekali ovoliko, i tih nekoliko dana više neće predstavljati problem, iako bi svi želili da to bude prije praznika – poručio je Radmanović.

On je dodao da puno očekuje od novog presjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije.

– Ne samo ja, već svi iz SNSD-a očekujemo mnogo od novog saziva. Međutim, taj rad ne zavisi samo od jedne ekipe, znamo kako funkcioniše Savjet ministara, 3+3+3. Naš glavni cilj je put ka Evropskoj uniji – zaključio je Nebojša Radmanović, gostujući u našoj emisiji Pečat.

RTRS