Gradska Boračka organizacija Prijedor već nekolikog godina insistira na tome da je jedan od najvećih prioriteta republičke organizacije rješavanje statusa demobilisanih boraca. Tako je iz ove Boračke organizacije upućeno niz inicijativa i zahtjeva o povećanju boračkih dodataka i drugih primanja boračkih kategorija.

 

-Smatramo da se status demobilisanog borca može riješiti samo preko boračkog dodatka koji je, po našem mišljenju, minimalan, kaže Zoran Predojević, predsjednik Boračke organizacije Prijedor, i dodaje da bi se, povećanjem boračkog dodatka, donekle riješio socijalni status demobilisanog borca koji je na dnu ljestvice svih građana Republike Srpske. U ovoj organizaciji smatraju da borci ne bi trebalo da čekaju 60 godina starosti kako bi ostvarili pravo na mjesečni dodatak, već da se ta granica pomjeri unazad ili ukine.

U Boračkoj organizaciji u Prijedoru kažu da ne mogu doći do podataka koliko u RS boraca godišnje izlazi iz prava na određene boračke naknade po raznim osnovama, a najčešće usljed smrtnosti. Međutim, poznati su podaci sa lokalnog nivoa koji pokazuju da je u posljednih pet godina zbog smrti prestalo da ostvaruje neko od boračkih prava čak 500 boraca.

Samo Iz tih sredstava, tvrdi Predojevlć, može se isfinansirati pedeset odsto boračkih zahtjeva, a preostalih 50 odsto ostalo bi da se nađe iz sredstava budžeta.

Takođe Jedna od inicijativa prijedorske Boračke organizacije je ta da se obezbijede sredstva za sahranu demobillsanlh boraca, bar prve i druge kategorije. Ovih dana je upućena ta inicijativa, međutim, u ovom momentu ako dođe do povećanja ličnih invalidnina i boračkog dodatka, neće biti sredstava. Ako ništa, ostaće inicijativa koja će se realizovati u neko dogledno vrijeme, smatra Predojevlć.

Kozarski