Zašto se vi Mehmede Selimoviću osećate Srbinom? – pitali su ga organizatori. – Do 1941. sam se osjećao Srbinom, a nisam se pitao zašto. Od 1941. znam zašto sam to – glasio je piščev odgovor

Mehmed Meša Selimović rođen je u Tuzli. Studirao je u Beogradu. Dobar dio života proveo je u Sarajevu, a poslednje, penzionerske dane, sačekao je ponovo u Srbiji. Bio je redovni član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Bio je komunista, ljevičar, ateista i za sebe je govorio da je srpski pisac muslimanskog porijekla. Za njega su Muslimani vjera, a ne nacija. On je insistirao na tome da piše srpskim jezikom, da je pripadnik srpske književnosti, iako mu ime nije srpsko – ispričao je u jednom intervjuu Nikola Momčilović, unuk slavnog pisca.

O tome da se Meša do kraja života izjašnjavao kao Srbin mnogo je pisano. Ipak, možda najbolje o tome danas svjedoči jedna anegdota iz književnikovog života.

Naime, jednom prilikom, na zagrebačkom Književnom kutku, Meši Selimoviću su postavili pitanje koje bi se moglo smatrati provokacijom.

– Zašto se vi Mehmede Selimoviću osećate Srbinom? – pitali su ga organizatori.

– Do 1941. sam se osjećao Srbinom, a nisam se pitao zašto. Od 1941. znam zašto sam to – glasio je piščev odgovor.

Izvor:IN4S